Izvor: B92, 13.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO za bolju saradnju sa Rusijom

Varšava -- Odnosi NATO sa Rusijom suviše su dragoceni da se koncentrišu samo na svađe oko proširenja Alijanse na Istok, smatra generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

Prvi čovek NATO boravi danas u Varšavi, gde je doputovao iz Budimpešte i Praga u okviru obeležavanja 10. godišnjice proširenja na Poljsku, Češku i Mađarsku, kojim je zapadni vojni savez prvi put zakoračio u sferu bivših sovjetskih satelita.

Jap de Hop Shefer je danas u Varšavi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i prethodno u Pragu, upozorio da eventualno dalje proširenje NATO na Ukrajinu i Gruziju, umesto da služi jačanju bezbednosti Evrope, počinje da je komplikuje.

"NATO je stavio do znanja Rusiji da budućnost Evrope ne može da bude talac starih interesnih sfera. Kriza u Južnoj Osetiji navela je, međutim, neke da misle da je politika NATO na dva koloseka - istovremeno proširenje i saradnja s Moskvom pretprela fijasko", upozorio je danas u Varšavi Jap de Hop Shefer na konferenciji povodom jubileja "NATO - izazovi i zadaci".

Po oceni generalnog sekretara NATO, a sličnu poruku sa slične međunarodne konferencije o deceniji od prvog proširenja na postkomunističke zemlje iz Praga je uputio i premijer Češke, predsedavajuće zemlje EU Mirek Topolanek, vrata za nove članice moraju da ostanu otvorena.

Dok je, međutim, proširenje NATO na zapadni Balkan i po rečima Topolaneka jasno i nesporno, nad Ukrajinom i Gruzijom zbog želje NATO da poboljša odnose sa Rusijom stoje sada ozbiljni upitnici.

Shefer se sreo danas u Varšavi i sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom i predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim.

Poljski predsednik, koji je poznati zagovornik hitnog proširenja NATO na Ukrajinu i Gruziju, i koji je više puta kritikovao EU da je zbog svojih ekonomskih interesa suviše popustljiva prema Moskvi, danas je ipak ocenio veštinu sa kojom Jap de Hop Shefer uspeva da sukladi te razne interese članica NATO.

"U samom NATO vladaju razmimoilaženja, kada se ne poklapaju interesi pojedinih članica. Umeće da se oni usklade, da se dođe do odluke da se svakodnevno upravlja tim velikim i uspešnim eksperimentom u istoriji, kakav je NATO, predstavlja veliku veštinu", rekao je danas Kačinjski, javlja poljski radio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.