Izvor: Blic, 16.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO najavio vežbe u Gruziji, Rusija protestuje

NATO je najavio da će u maju organizovati vežbe u Gruziji, što je izazvalo protivljenje Rusije koja je zatražila da se te vežbe odlože ili otkažu. NATO je danas saopštio da će održati vežbe od 6. maja do 1. juna u Gruziji u cilju poboljšanja koordinacije između snaga Alijanse i njenih partnera.



Ruski izaslanik u NATO Dmitrij Rogozin je rekao za Rojters da je to "apsurdno" i da reč o provokaciji.

Rogozin je rekao i da je od generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sekretara NATO Japa de Hop Shefera zatražio da odloži ili otkaže te vežbe.

"Ja, kao zvanični predstavnik Rusije, smatram da te vežbe treba otkazati", rekao je Rogozin.

U saopštenju se navodi da je planiranje tih vežbi počelo u proleće 2008. godine "u cilju poboljšanja operativnosti između NATO i zemalja partnera".

U vežbama će učestvovati 1.300 vojnika iz 19 članica NATO i zemalja koje nisu članice. Vežbe će se održati u zoni za obuku u Vazjaniju, oko 20 kilometara istočno od Tbilisija.

Gruzija nije članica NATO. Na samitu NATO u Bukureštu u aprilu prošle godine lideri NATO su Gruziji i Ukrajini obećali da će jednog dana postati članice, ali nisu želeli da tim zemljama daju status kandidata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO planira da održi vežbe u Gruziji u maju

Izvor: Kurir, 15.Apr.2009, 23:37

BRISEL, 15. aprila (Tanjug) - NATO je danas saopštio da će narednog meseca održati vojne vežbe u Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici kojoj je obećano eventualno članstvo u Alijansi. Za sada nema komentara od Rusije, koja smatra Gruziju delom svoje tradicionalne sfere uticaja, naveo je Rojters....

Nastavak na Kurir...

NATO najavio vežbe u Gruziji, Rusija protestuje

Izvor: 24sata, 16.Apr.2009

NATO je danas saopštio da će održati vežbe od 6. maja do 1. juna u Gruziji u cilju poboljšanja koordinacije između snaga Alijanse i njenih partnera.

Nastavak na 24sata...

Moskva traži odlaganje vežbi NATO u Gruziji

Izvor: Danas, 16.Apr.2009

Rusija zahteva od NATO da odloži vežbe koje namerava da organizuje u maju u Gruziji, saopštio je juče ruski izaslanik u Alijansi Dmitrij Rogozin. „Moskva smatra da te vežbe mogu samo dodatno da iskomplikuju situaciju u regionu koja je ionako složena“, rekao je on i podsetio na tenzije zbog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.