NATO se povlači iz Avganistana

Izvor: B92, Beta, 20.Nov.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO se povlači iz Avganistana

Lisabon -- NATO je na sastanku u Lisabonu odobrio strategiju izlaska iz Avganistana do 2014. godine.

Ta strategija predviđa postepeni prenos odgovornosti za bezbednost u zemlji na avganistanske snage, saopštio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Strategiju postepenog prenosa odgovornosti odobrili su danas lideri oko pedeset zemalja, uključujući i 28 zemalja članica NATO, okupljenih u Lisabonu. Među prisutnima su i drugi značajni činioci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Avganistanu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kao i lideri EU.

"Pokrenulli smo proces prema kome će avganistanski narod ponovo postati gospodar u svojoj kući", rekao je Rasmusen na konferenciji za štampu u portugalskoj prestonici.

U periodu tranzicije međunarodne snage će sve više služiti kao podrška avganistanskoj vojsci, rekao je on.

Prenos treba da počne najkasnije u leto 2011. i da traje do kraja 2014. godine. Međutim NATO će nastaviti da ima ulogu "podrške" i posle tog datuma, dok god posao ne bude završen, rekao je Rasmusen.

Rasmusen i avganistanski predsednik Hamid Karzai su potpisali sporazum o "dugoročnom partnerstvu koji će trajati mnogo duže od naše borbene misije".

"Jednostavno rečeno ako talibani ili bilo ko drugi očekuje da nas vidi da smo otišli, može to da zaboravi. Ostaćemo onoliko dugo koliko bude potrebno da se završi posao", rekao je Rasmusen.

U Avganistanu trenutno ima oko 150.000 vojnika međunarodnih snaga u sastavu ISAF-a.

Talibani: Neuspeh NATO snaga

Talibani su, posle najave o postepenom povlačenju NATO snaga iz Avganistana, ocenili da je Alijansa osuđena na neuspeh u toj zemlji.

"Jasno je da su, posle devet godina okupacije, osvajači osuđeni na neuspeh. Nikakvog efekta nema povećanje broja njihovih (NATO) vojnika, kao ni njihove nove strategije, novi generali, novi pregovori i nova propaganda", ocenili su talibani u saopštenju.

Talibani su naveli da je plan povlačenja "pokazatelj iscrpljenosti" američkih vojnika koji ne uspevaju da se "domognu talibanskih uporišta".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.