NATO najavio veliku nuklearnu vežbu: Jasna poruka

Izvor: B92, 12.Okt.2023, 23:19

NATO najavio veliku nuklearnu vežbu: "Jasna poruka"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa održati nuklearnu vežbu sledeće nedelje na području Italije, Hrvatske i Sredozemnog mora,

Izjava dolazi dva dana nakon što je Rusija upozorila da će se povući iz globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

U manevrima NATO-a koji se održavaju svake godine i traju oko nedelju dana, učestvuje i ratna avijacija i letelice koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne nose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivne atomske bombe, prenosi AP.

"Ovo je rutinska obuka koja se održava svakog oktobra. Ove godine vežba će se odvijati u Italiji, Hrvatskoj i na području Sredozemnog mora", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će vežba pomoći da se osigura kredibilitet, efikasnost i bezbednost kapaciteta NATO za nuklearno odvraćanje "uz jasnu poruku da će alijansa štititi i braniti sve saveznike".

Stoltenberg je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine podsetnik na važnu ulogu koju nuklearni arsenal severnoatlantske alijanse igra u odvraćanju agresije.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, usvojen 1996. godine i poznat kao CTBT, zabranjuje sve nuklearne probe bilo gde u svetu, iako nikada nije u potpunosti stupio na snagu.

Potpisali su ga i ruski i američki predsednici, ali ga Sjedinjene Američke Države nikada nisu ratifikovale.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak novinarima da će Rusija u slučaju američke nuklearne probe "biti primorani da učini to isto".

Stoltenberg je u sredu ocenio da ta izjava odražava nedostatak poštovanja Rusije i kontinuirano nepoštovanje njenih međunarodnih obaveza.

"To je nepromišljeno i ugrožava globalne norme protiv nuklearnih testiranja", ocenio je Stoltenberg i potvrdio da saveznici iz NATO ne planiraju da ponovo počnu testiranja.

On je optužio je predsednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da "iskoristi nuklearnu retoriku s ciljem da spreči saveznike iz NATO da podrže Ukrajinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.