NATO još nije obavešten o povlačenju španskih vojnika sa Kosova

Izvor: Blic, Beta, 22.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO još nije obavešten o povlačenju španskih vojnika sa Kosova

Snage NATO na Kosmetu još nisu zvanično informisane o odluci španskih vlasti da povuče svoj kontingent iz okvira Kfora, piše prištinski dnevnik "Koha ditore".



Portparol Adriano Graciani rekao je da Kforu još uvek nije "potvrđen rok kada će se španski vojnici povlačiti". Graciani nije hteo da govori o operativnim planovima snaga NATO na Kosmetu, ali je rekao da Kfor nastavlja da obavlja svoje dužnosti.

"U okviru Kfora ima oko 600 španskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnika. Ne mogu dati operativne detalje ali za sada možemo reći da je Kfor potpuno u stanju da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova", rekao je Graciani.

Ministarka odbrane Španije Karme Kakon je tokom ove nedelje bila u nenajavljenoj poseti Kosovu i Meohiji i španskim pripadnicima Kfora kada je najavila da će njihova misija biti završena tokom leta.

Odluka o povlačenju doneta je posle posete Španiji predsednika Srbije Borisa Tadića pre nekoliko nedelja. Tadić je tokom svoje posete dobio snažnu podršku španskih vlasti za ne priznavanje nezavisnosti KiM, navodi prištinski dnevnik "Koha ditore".

Sa druge strane, vlada Kosova se zahvalila španskim snagama na njihovoj dosadašnjoj ulozi u južnoj srpskoj pokrajini.

Španija fleksibilna oko rokova za povlačenje s Kosova

Španija je fleksibilna oko rokova za povlačenje njenih vojnika iz sastava međunarodnih snaga na Kosovu, rekao je danas portparol španskog premijera.

"Ministarka odbrane sastaće se iduće nedelje sa generalnim sekretarom NATO da objasni razloge za povlačenje i da se dogovore o rokovima za povlačenje", rekao je portparol. "Odluka da se napusti (Kfor) je doneta, ali mi možemo da budemo fleksibilni o rokovima za povlačenje, to može biti jedna godina, 18 meseci ili osam meseci".

Ta izjava je promena u odnosu na ono što je u petak rekao španski premijer Hose Luis Sapatero, kao i, dan ranije, ministarka odbrane Čakon, da će oko 600 španskih vojnika iz sastava Kfora napustiti Kosovu u narednih četiri do pet meseci.

Tu najavu je kritikovao generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer zato što se o tome Španija nije prethodno dogovorila sa Kforom i SAD i izjavio da je "duboko razočaran" zbog španske odluke.

Španska vlada saopštila je juče da je razrešila sve nesporazume sa američkom administracijom nastale nakon odluke o povlačenju španskih vojnika sa Kosova.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije, zajedno sa Kiprom, Grčkom, Slovačkom i Rumunijom, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koha: MMF uslovljava Srbiju Kosovom

Izvor: B92, 21.Mar.2009, 19:37

Priština -- Prištinski dnevnik Koha Ditore piše da Međunarodni monetarni fond uslovljava finansijsku pomoć Beogradu priznavanjem nezavisnosti Kosova... Pozivajući se na berlinski list "Tagescajtung", Koha prenosi da je "Srbija na ivici bankrota usled svetske ekonomske krize". Uz podsećanje da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.