NATO jezero davi Rusiju?; Teška situacija...

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 14:44

"NATO jezero" davi Rusiju?; Teška situacija...

Rusija se suočava sa teškom vojnom situacijom u severnoj Evropi zahvaljujući NATO-ovom opkoljavanju Baltičkog mora.

Ovo je za Njuzvik rekao ministar spoljnih poslova Estonije i dodao da je strateški region sada postao "NATO jezero".

Govoreći za Njuzvik na marginama konferencije Lenart Meri u Talinu, Margus Cahna, lider liberalne stranke Estonija 200 i koalicioni partner premijerke Kaje Kalas, rekao je da je Finska ušla u NATO, i da je brzo pristupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Švedske u alijansu "izuzetno važno".

Situacija u severnoj Evropi se "promenila“, rekao je Cahna, u još jedan izazov za Kremlj koji sada sebe smatra u ratu sa "kolektivnim Zapadom".

"Veoma je politički važno da imate susedne zemlje velike poput Finske i Švedske, i moćne kakve su one, u istoj alijansi", rekao je Cahna, koji je prethodno bio ministar odbrane Estonije 2016-17.

Ključne su i "praktične" vojne sposobnosti koje će obe nacije doneti alijansi, dodao je ministar spoljnih poslova.

"Od izuzetne važnosti je da je Baltičko more sada 'NATO jezero'", rekao je on i dodao: "Svako ko barem malo ima znanja o odbrani razume da se ovim mnogo menja na strateški način".

Baltičko more je dugo bilo žarište rusko-zapadnih tenzija. Ključne ruske pomorske baze u Sankt Peterburgu – domu moskovske Baltičke flote – i eksklava Kalinjingrad su centralne za regionalnu, a ponekad i globalnu projekciju moći Kremlja.

Sa nedavnim pristupanjem Finske NATO-u, sada ima sedam saveznika na obalama Baltičkog mora. Ruski ratni brodovi koji žele da stignu do Atlantskog okeana moraju proći sve ove obale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.