NATO jača svoje prisustvo na granici sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 07.Jan.2017, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO jača svoje prisustvo na granici sa Rusijom

Prvi kontingent od 4.000 američkih vojnika, tenkova, kamiona i druge vojne opreme stigao je brodom u nemačku luku Bremerhafen, u okviru nastojanja NATO-a da ojača svoje istočno krilo na granici sa Rusijom.

Dva teretna broda su stigla u Evropu, dok će za nekoliko dana stići i treći. Kako prenosi „Bild“, Amerikanci su poslali takozvanu „gvozdenu brigadu“ iz Kolorada, koja će iz Bremerhafena biti prebačena železnicom i kopnom u Poljsku, gde će učestvovati u zajedničkoj vojnoj vežbi.

„Najbolji način da se održi mir je kroz pripreme“, odgovorio je general major Timoti Mekgir novinarima na pitanje da li veliko razmeštanje vojnika ima za cilj slanje poruke Moskvi, prenosi Rojters. To, prema njegovim rečima, samo pokazuje „snagu i koheziju Alijanse i američke posvećenosti da održi mir na kontinentu“.

Pored američkih vojnika, članice NATO-a Nemačka, Kanada i Velika Britanija takođe šalju bataljone od po 1.000 vojnika u Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.