NATO i EU protiv pirata

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i EU protiv pirata

U okolnostima kada piratski napadi u somalijskim vodama uzimaju maha i već odavno izmiču kontroli, Evropska unija i NATO zaključuju da borba protiv otmica brodova i njihovih posada zahteva organizovaniju i moćniju akciju.

Pokazalo se da su međunarodne pomorske snage, uključujući i NATO, zasad bespomoćne pred napadima pirata. „Pirati šalju poruku svetu da mogu da čine šta hoće, zamisle nezamislivo, učine neočekivano“, rekao je koordinator u programu za pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << istočnoafričkim pomorskim prevoznicima, Endrju Mvangura.

Pravi rat

Bojni brodovi iz SAD, Francuske i Rusije već se nalaze u somalijskim vodama, ali prema rečima Ervea Morena, ministra odbrane Francuske - predsedavajućeg Unijom, u decembru će ka obalama Somalije biti upućeni ratni brodovi za borbu protiv pirata. EU će voditi operaciju zajedno sa NATO. Šefovi ministarstava spoljnih poslova EU su na sastanku još 15. septembra odobrili stvaranje opšteevropske koordinacione grupe koja će se baviti bezbednošću pomorskog transporta pod zastavama zemalja EU, koji se nalaze u plovidbi kraj obala Somalije.

UNIŠTEN GUSARSKI BRODIĆ

Somalijski gusari oteli su juče tajlandski ribarski brod sa 16 članova posade, četvrti po redu za samo tri dana. Ova vest dolazi nekoliko sati posle izveštaja o otmici grčkog teretnog broda, takođe u vodama Somalije u Adenskom zalivu, u Indijskom okeanu.

Indijski ratni brod sukobio se, u međuvremenu, s gusarima i uništio jedan njihov brod, dok su dva glisera uspela da pobegnu.

Somalijski pirati su u utorak oteli hongkonški brod „Dilajt“ sa 25 članova posade i tovarom žita za Iran.

Oni će obezbeđivati i brodove koje dostavljaju humanitarnu pomoć Somaliji pod okriljem UN i drugih organizacija.

Vazdušno-pomorska akcija EU i NATO, prva te vrste - nazvana operacija „Atalanta“ - počeće sredinom decembra, a trajaće godinu dana i uključivaće desetine zemalja, osam do deset ratnih brodova sa trupama specijalaca, uz podršku borbenih aviona. U akciji će učestvovati Španija, Francuska, Nemačka, Grčka, Holandija, Portugalija, Velika Britanija i Litvanija, a možda i Norveška. Operacijom će iz Nortvuda u Engleskoj upravljati britanski viceadmiral Filip Džons, koji kaže da očekuje da će u decembru imati potrebna sredstva da započne operaciju. Ugroženom oblašću upravljaće po četiri meseca Grčka, Španija i Holandija.

Od ponedeljka, kada je otet saudijski supertanker „Sirijus star“, koji je prevozio dva miliona barela nafte, u vrednosti 100 miliona dolara, pirati su zarobili još najmanje tri broda, uprkos tome što u području gde operišu gusari postoje brojni ratni brodovi. Kompanija „Aramko“, u čijem je vlasništvu „Sirijus star“, još čeka da uspostavi kontakt sa otmičarima.

Pirati samouvereni

Pirati su dokazali u prošlosti da su sposobni da isplaniraju i izvedu napad na velike teretne brodove, ali još nije zabeležen napad na brod te veličine i na tolikoj udaljenosti od obale. Procenjuje se da somalijski pirati trenutno drže 14 otetih brodova sa 268 članova posade. Među njima je i jedan ukrajinski brod natovaren sa 33 tenka.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Rusi u borbi protiv somalijskih pirata

Izvor: RTS, 20.Nov.2008

Ruski ratni brod patroliraće u vodama istočne Afrike, protiv somalijskih pirata koji su nedavno oteli saudijski tanker u vrednosti od 100 miliona dolara...Ruski razarač "Neustrašivi", oterao je pirate iz Adenskog zaliva a nakon njega brodovi iz drugih flota ruske mornarice uputiće se ka tom regionu...Vojne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.