NATO: Pobuna talibana sve šira

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Pobuna talibana sve šira

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal upozorio je danas da se pobuna talibana u ovoj zemlji širi, opisavši trenutnu situaciju u zemlji kao veoma ozbiljnu.

"Ni uspeh ni neuspeh vojne misije ne mogu biti zagarantovani", istakao je Mekristal.

Komandant združenih snaga je ukazao da postoje veliki izgledi da misija propadne ukoliko uskoro ne dobije dodatni broj vojnika. Pod njegovom komandom se trenutno nalazi 100.000 vojnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključujuci 60.000 američkih.

"Ovo je veoma složen, težak teren, i kada je reč o zemlji i kada je reč o stanovništvu. Reč je o društvu čija se kultura umnogome razlikuje od one sa kojom je većina nas upoznata", rekao je Mekristal.

General je dodao da će "opovrgnuti tvrdnje onih koji pojednostavljuju problem, nude neko drugo rešenje ili kažu da najbolje znaju šta treba da uradim", dodajući da te osobe nisu dovoljno upućene u probleme sa kojima se suočavaju međunarodne bezbednosne snage u Avganistanu.

Predsednik SAD Barak Obama razgovara sa svojim visokim savetnicima o situaciji u Avganistanu, ali se ne očekuje da u narednih nekoliko nedelje izvrši bilo kakve izmene postojeće strategije u borbi protiv talibana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.