Ministri odbrane NATO na neformalnom sastanku u Bratislavi

Izvor: Blic, Beta, 22.Okt.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri odbrane NATO na neformalnom sastanku u Bratislavi

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a počeće večeras radnom večerom u Bratislavi redovni neformalni sastanak, tokom koga će najviše pažnje posvetiti finansijama i načinima na koje bi zapadna vojna alijansa najbolje mogla da ispunjava svoje obaveze u pogoršanom okruženju globalne ekonomske krize.



Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen upozorio je danas na međunarodnoj konferenciji Novi izazovi - veće sposobnosti, koja se održava na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marginama ministarskog sastanka, da će zemlje članice morati više da ulaze u zajedničke projekte i traže fondove za zajedničke operacije.

"Moramo da efikasnije koristimo naša sredstva i to preko veće saradnje, bolje koordinacije i preko nalaženja zajedničkih rešenja", rekao je Rasmusen i dodao da će se ta potreba odraziti i na novu strategiju NATO-a.

On je naveo da namerava da predloži šefovima država i vlada članica saveza usvajanje nove strategije NATO-a do kraja naredne godine.

Pomoćnik američkog sekretara za odbranu Aleksandar Veršbou naglasio je danas u Bratislavi da bi i malo povećanje vojnih budžeta država članica značilo mnogo za efikasnost NATO-a kao celine u odgovoru na najveće pretnje.

"Potrebno je ubediti javnost da su neophodna povećana izdvajanja za armiju. Bez veće podrške neće biti moguća borba protiv terorizma i ekstremizma", rekao je Veršbou.

Sutrašnji, završni dan sastanka biće posvećen raspravi o Avganistanu, koju je Rasmusen danas označio kao prvi prioritet NATO-a.

Rasmusen je saveznike upozorio da ne mogu sada da se povuku iz Avganistana, jer bi cena po bezbednost koju bi platila i Evropa bila prevelika pošto bi Avganistan postao poligon za teroriste, a izuzetno bi bio pojačan pritisak na Pakistan da upotrebi nuklearno oružje.

"U Avganistanu treba da se rukovodimo prostom računicom, danas moramo da učinimo više, kako bi mogli sutra da činimo manje", kazao je Rasmusen.

Treća ključna tema koju će tokom okupljanja u Bratislavi razmotriti ministri NATO-a je novi projekat protivraketne odbrane u nekoliko faza, umesto propalog američkog projekta antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Ministri odbrane NATO-a će se na kraju sastanka sutra na radnom ručku sresti sa kolegama iz zemalja koje nisu članice saveza, ali učestvuju u operaciji ISAF u Avganistanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.