Mekej: Srbija važan deo regiona

Izvor: Blic, 27.Avg.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekej: Srbija važan deo regiona

Kanada vidi Srbiju kao važan deo regiona i voljna je da unapredi bilateralnu vojnu saradnju, izjavio je danas u Beogradu kanadski ministar nacionalne vojne odbrane Piter Mekej.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem, istakao da Kanada smatra da čitav region treba da se integriše u evroatlantske institucije.

Mekej je pozitivno ocenio aktivnosti Srbije u NATO programu "Partnerstvo za mir", naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Kanada želi da podrži aktivnosti naše zemlje u tom programu.

Razmena oficira

Mekej i Šutanovac podržali su i razmene oficira dve države radi školovanja. Šutanovac je istakao da je želja Ministarstva odbrane Srbije da se oficiri iz naše zemlje školuju u Kanadi, a njihovi oficiri ovde, kako bi i jedni i drugi postali svojevrsni ambasadori.

Kanadski ministar je istakao da je sa Šutanovcem imao otvorene razgovore o načinima unapređenja odnosa dve države "ne samo u oblasti vojnih, već i ekonomskih odnosa".

Prema njegovim rečima, tema razgovora bile su i kanadske kompanije koje su zainteresovane da ulažu u Srbiju.

Ministar odbrane Srbije je istakao da je ovo, posle dugog niza godina, veoma značajna poseta visoke delegacije kanadskog Ministarstva odbrane.

On je naglasio da postoji želja da se proširi i unapredi dosadašnja saradnja, koja je, kako je naveo, bila na "dosta dobrom nivou".

Kandaska iskustva u mirovnim operacijama

Šutanovac je naveo da je i razmena iskustava u oblasti učešća u mirovnim opracijma takođe bila jedna od tema razgovora. Prema njegovim rečima, Srbija sada učestvuje u šest mirovnih operacija, a Kanada u 16 a postoji želja da se kroz razmenu iskustava uči od prijatelja iz Kanade.

Prema njegovim rečima, tema razgovora je bila i vojno-ekonomska saradnja s obzirom da neke od fabrika domaće namenske industrije već izvoze na tržiste te države.

Šutanovac je dodao da je u planu i potpisivanje sporazuma u oblasti odbrane na osnovu koga bi bio potpisan i sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji.

Poseta kanadskog ministra Beogradu otpočela je u Domu garde na Topčideru svečanim dočekom uz vojne i državne počasti.

Mekej će, kako je najavljeno, tokom dana razgovarati i sa predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.