Kolegijum Skupštine o Deklaraciji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Maj.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolegijum Skupštine o Deklaraciji

Beograd -- Kolegijum Skupštine razgovaraće o deklaraciji kojom se osuđuju zločini nad Srbima počinjeni tokom ratova u Hrvatskoj, BiH, Kosovu i za vreme NATO bombardovanja.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović poslaničkim grupama je podelila nacrt deklaracije koju će sutra na kolegijumu razmatrati. U deklaraciji nisu navedeni konkretni zločini.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan je rekla da je prihvaćen predlog DS-a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozovu javnost i parlamenti u regionu da osude zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

"Niko ne može da se meša u poslove drugih država, ali možemo da izrazimo očekivanje da te zemlje osude zločine počinjene nad Srbima i doprinesu procesu pomirenja", kazala je Trivanova.

Ona je dodala da je predlog DS-a i pozivanje međunarodnih organizacija koje se bave istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina da završe započeto i osude počinioce zločina.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović je kazao da je predložena deklaracija besmislena navodeći da je "neverovatno da vlast ne shvata da niko ne samo da ne prihvata da se izvini za zločine počinjene nad Srbima već da pojedini slave zločine kao svoje vojne uspehe".

On je naveo da SRS na kolegijum ide kako bi zatražila da se na dnevni red stave dva predloga deklaracije te stranke - osuda genocida nad Jermenima od 1915. do 1923. godine koje je počinila Otomanska imeprija i osuda zločina dan Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata u Hrvatskoj.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da DSS neće ići na kolegijum i podsetio da je stav te stranke da se zajedno osude svi zločini.

"Za nas predložena deklaracija o osudi zločina nad Srbima nema politički značaja i ona je urađena samo kao komplemetaran akt Deklaraciji o Srebrenici", kazao je Aligrudić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.