Karpenter: Zatvaranje vrata mešanju Rusije

Izvor: VOA, 29.Mar.2017, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karpenter: Zatvaranje vrata mešanju Rusije

Ruska strategija podrivanja širenja NATO-a nije dala rezultate, kaže za Glas Amerike bivši pomoćnik zamjenika sekretara za odbranu Majkl Karpenter, jedan od američkih zvaničnika koji su najviše doprinijeli afirmaciji integracije Crne Gore u zapadnu vojnu alijansu. Karpenter: „U pitanju je veoma važna odluka, kojom se nagrađuje zemlja koja je sprovela teške reforme da bi ispunila uslove za članstvo u NATO-u. To će pomoći i da se zatvore vrata za miješanje Rusije“. Glas Amerike: Protokol sada treba da potpiše predsjednik Donald Tramp. Da li ima ikakve sumnje u to da će on potpisati dokument? Karpenter: „Smatram da je to završena stvar u ovom trenutku. Ja naravno ne mogu da predvidim kakvi će biti potezi predsjednika Trampa u pogledu bilo kog pitanja, ali su njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H. R. Mekmaster, državni sekretar Reks Tilerson i sekretar za odbranu Džim Matis podržali članstvo Crne Gore u NATO-u, tako da su Sjedinjene Države u suštini ratifikovale protokol “. Glas Amerike: Pomenuli ste i miješanje Rusije u Crnoj Gori. Američki senatori su tokom rasprave o protokolu isticali da će prijem Crne Gore spriječiti širenje prijetnje od strane Rusije. Da li će to zaista biti slučaj? Karpenter: „To pitanje bi trebalo posmatrati kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno, očekujem da će Rusija nastaviti sa političkom subverzijom, ne samo u Crnoj Gori, već i širom Evrope, naročito u državama u kojima se ove godine održavaju izbori. Nastaviće i u Sjedinjenim Državama, gdje se miješala u prošlogodišnje izbore. Rusija u stvari sve odlučnije koristi metode političke suberzije. Dugoročno gledano, članstvo Crne Gore u NATO-u naučiće Rusiju lekciji da su u ovom slučaju negativne posljedice veće od koristi, iz perspektive Kremlja, i da njegova strategija podrivanja širenja Alijanse nije dala rezultate i da smo odlučni da primimo zemlje koje ispune uslove za članstvo“. Glas Amerike: Republikanski senatori Rend Pol i Majk Li u Senatu su naveli da ne vide kako Crna Gora, sa malom vojskom, može da doprinese bezbjednosti NATO-a i Sjedinjenih Država. Slično je nedavno izjavio i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Koje su prednosti crnogorskog članstva za Alijansu? Karpenter: „Najveća korist za NATO je činjenica da pomažemo da se obezbjedi i stabilizuje Zapadni Balkan. Stabiliniji i bezbjedniji region, kao rezultat integracije Crne Gore u NATO je u suštinskom interesu Sjedinjenih Država i još više u interesu naših evropskih saveznika. Crna Gora ima malu vojsku i njeni kapaciteti jesu mali u poređenju sa onim što Alijansa, koja ima 28 članica, već posjeduje, ali je to važno za region, a takođe se šalje poruka da države koje sprovede demokratske reforme, reformišu vladavinu prava i vojsku, mogu da postanu članice Alijanse zato što dijele iste principe. To je slučaj sa Crnoj Gorom i zato je važno što je Senat konačno donio ovu odluku“.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Majkl Karpenter očekuje nastavak ruske subverzije širom Evrope i posle prijema Crne Gore u NATO

Izvor: Večernje novosti, 30.Mar.2017, 15:52

Bivši pomoćnik zamenika sekretara za odbranu u intervjuu za Glas Amerike likuje nad neuspehom ruske strategije Ruska strategija podrivanja širenja NATO-a nije dala rezultate, kaže za Glas Amerike bivši pomoćnik zamenika sekretara za odbranu Majkl Karpenter, jedan od američkih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.