Hrvatska na korak do prijema u NATO!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska na korak do prijema u NATO!

ZAGREB - Potpisivanjem Protokola o primanju Hrvatske u NATO danas u Briselu Hrvatska završava proceduru ulaska u Alijansu i nakon toga jedino ostaje da zemlje članice saveza ratifikuju protokol. Pretpostavlja se da će ratifikacija trajati manje od godinu dana kad će Hrvatska i formalno postati članica NATO-a.

Nakon potpisivanja protokola, dolazi do ratifikacije u svim zemljama članicama koje o tome informišu američki Stejt Dipartment gde se nalazi Vašingtonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugovor, nakon čega generalni sekretar NATO-a poziva zemlju da pristupi ugovoru.

Pozvana zemlja, shodno svojoj nacionalnoj proceduri, ratifikuje protokol, a kad se svi ratifikacijski instrumenti dostave Stejt dipartmentu, tada postaje punopravnom članicom.

Hravtska je s Albanijom pozvana u NATO 2. aprila na samitu saveza u Bukureštu. Predviđeno je da se o pristupanju NATO-u odlučuje u Saboru, a Hrvatska će kao članica uplaćivati između tri i četiri miliona evra koji idu u zajednički budžet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska i Albanija u NATO

Izvor: Mondo, 09.Jul.2008

Stalni predstavnici zemalja članica NATO potpisali su u sredu u Briselu Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije tom savezu čime je omogućen zvaničan prijem dve zemlje na samitu u aprilu 2009, javljaju agencije.

Nastavak na Mondo...

Hrvatska i Albanija u NATO

Izvor: Deutsche Welle, 09.Jul.2008

Potpisivanje Protokola o proširenju NATO-a novi je važan korak na putu Hrvatske u punopravno članstvo Severoatlantskog saveza. Isti protokol u sredu potpisuje i Albanija.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.