Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Turska kupuju zajedničke avione F-16?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Turska kupuju zajedničke avione F-16?

ZAGREB -

Hrvatska još nije donela odluku, ali u principu podržava NATO-ov zajednički princip o zajedničkoj nabavci opreme, izjavio je hrvatski ministar odbrane Davor Božinović, reagujući na izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Borisov je izjavio da Bugarska želi s Hrvatskom, Rumunijom i Turskom ući u zajedničku kupovinu borbenih aviona, odnosno američkih F-16.

"Ulažemo zajednički trud u ovaj zajednički projekt i jednom kad legislativa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlada dođu do zajedničkog rešenja, moći ćemo deliti borbene mlaznjake kao i obuku personala", rekao je Borisov čiju su izjavu preneli hrvatski elektronski mediji.

"Hrvatska još nije donela odluku, ali u principu podržava NATO-ov zajednički princip takozvane pametne odbrane koje omogućava zemljama jeftiniju nabavku aviona", rekao je Božinović sinoć za Hrvatsku televiziju, ocenivši da bi zajednički postupak nabavke bio dobar ako bi se mogao ostvariti.

"U ovom trenutku još smo u inicijalnim razgovorima", rekao je ministar.

Analitičar Vlatko Cvrtila smatra da je "inicijativa dobra, ali da postoje i mnoga otvorena pitanja, pre svega pitanja regionalnih i lokalnih kapaciteta svake od država. Nismo na istom nivou razvoja, nismo u kontaktu s istim tehnologijama, nismo imali iste doktrine upotrebe vazdušnih snaga. Mi bismo trebali mnogo toga napraviti, svaka pojedinačna zemlja, da bi se realizovao taj projekt", rekao je Cvrtila.

Ako se ova inicijativa ostvari, četiri bi zemlje, sve članice NATO-a, imale jedinstvenu kontrolu vazdušnog prostora u ovom delu Evrope. Hrvatska sada treba doneti važnu stratešku i političku odluku, ističu mediji.

Hrvatska od borbenih aviona ima osam aviona MiG 21 čiji krajnji rok korišćenja ističe 2013. godine. Nemci su nedavno ponudili avione F-16 Hrvatskoj, stare 40-ak godina, koliko su približno stari i neki od postojećih hrvatskih MiG-ova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hrvati se pridružuju regionalnom šopingu F-16

Izvor: Mondo, 03.Jun.2011

Hrvatska "u principu podržava" NATO-ov princip o zajedničkoj nabavci opreme, izjavio je hrvatski ministar odbrane Davor Božinović, reagujući na izjavu o zajedničkoj kupovini bugarske, Rumunije, Turske i Hrvatske.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.