Godišnjica rušenja Mosta slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2010, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica rušenja Mosta slobode

NOVI SAD - NATO avijacija je na današnji dan 1999.godine u akciji Milosrdni anđeo srušila novosadski "Most slobode" koji je, preko Dunava, povezivao Novi Sad sa Sremskom Kamenicom.

Most slobode srušen je u 19.50 sati. Na mostu se u tom trenutku nalalazilo više automobila a ranjeno je sedmoro ljudi koji su se zatekli na njemu, a svi su spaseni pod dramatičnim okolnostima.

Od 1981. godine kada je arhitekta Nikola Hajdin završio elegantnu konstrukciju, dugu 1312 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i široku 27.6 metara most je po svojim prostornim , funkcionalnim i estetskim vrednostima predstavljao obeležje Novog Sada. U vreme kada je sagrađen, predstavljao je svetski rekord za ovakav konstruktivni sistem.

Obnova mosta koštala je 40 miliona evra a trajala je 2 godine i 22 dana.

Rušenjem mostova u Novom Sadu kroz koje su prolazile i vodovodne cevi, na desetine hiljada žitelja sa sremske strane grada ostalo je bez vode za piće. Za prelazak preko reke koristio se pontonski most I skele.

Most nema samo gradski, nego i nacionalni i regionalni značaj. Novi Sad bi , prema generalnom planu do 2021, trebalo da ima šest mostova, a do kraja ove godine očekuje se da će početi izgradnja još jednog mosta koji će će nići na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta Franca Jozefa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.