„Galaktikosi” u ratu kablovskih mreža

Izvor: Politika, 19.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Galaktikosi” u ratu kablovskih mreža

Pojava novog kanala „Arena sport” uskomešala je duhove i najavila oštriju konkurenciju između dominantnog provajdera SBB i i PTT

Ako se zapitate kakve veze imaju Portugalac Kristijano Ronaldo i Brazilac Kaka, nove zvezde Realovih „galaktikosa”, sa skrivenim ratom srpskih kablovskih mreža, odgovor je jednostavan. Sportski kanali prepoznati su kao moćno sredstvo u konkurenciji vodećih operatera na kablu, koji je postao dominantan u distribuciji televizijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i radijskih programa pošto je NATO 1999. godine razrušio republički radiodifuzni sistem.

Pojava novog TV kanala „Arena sport” uskomešala je duhove u ovom ozbiljnom biznisu, koji, prema nedavno objavljenom Ratelovom „Pregledu tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji za 2008. godinu”, beleži rast ukupnog ostvarenog prihoda operatora za 49 odsto i iznosi oko 5,6 milijardi dinara. Ukupan broj pretplatnika, prema Ratelovom izveštaju, nastavlja trend rasta i u 2008. godini premašuje 922.000 (uključujući i DTH pretplatnike), što je za 37 odsto više u poređenju sa 2007. godinom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečno domaćinstvo ima tri člana, tako da se broj potencijalnih korisnika kablovske televizije procenjuje na 2,7 miliona.

Zašto je onda TV „Arena sport” prepoznata kao poluga kojom se može izmeniti odnos snaga na ovom bogatom izvorištu profita, na kome je registrovano 79 operatera, a kojim za sada apsolutno dominira kompanija SerbiaBroadband – Srpske kablovske mreže (SBB), koje zauzima 54 odsto tržišta? Kao najoštriji konkurent SBB-u, figurira KDS PTT, sa tržišnim učešćem od svega 11 odsto, ali i legitimnom poslovnom politikom da otkine deo kolača konkurenta koji se kreće na ivici monopolskog primata. Upravo je na KDS-u nedavno počelo probno emitovanje televizije na tri kanala i sa bogatim sportskim paketima: direktnim prenosima najbitnijih evropskih fudbalskih nacionalnih liga, kao što su španska, italijanska i grčka, kao i sa pravima na direktne prenose fudbalskih mečeva brazilske lige. Prvi put se na kanalu „Arena sport 1” ljubiteljima fudbala omogućuje direktno uključenje u najbitnije momente sedam utakmica u Ligi šampiona, odnosno čak jedanaest utakmica u Ligi Evrope.

Teoriju da je sklopljen savez PTT-a sa TV „Arena sport”, kojim bi se izvršila eventualna migracija korisnika SBB-a na konkurentski kabl, podgrejala je činjenica da je vlasnik „Arene” Goran Đaković, istovremeno i generalni direktor moćne kompanije „Saga”, koja je još 2002. godine sa Telekomom ugovorila najvažnije infrastrukturno rešenje za nacionalni projekat SMIN mreže – Srpske višenamenske internet-mreže. Uz to „Saga” je umrežila iUniverzijadu, prvi srpski ATP turnir Serbia Open 2009.i strukturno kabliranje u Beogradskoj areni.

Đaković, međutim, u izjavi za „Politiku”, kaže da ne želi da bude uvučen u ove spekulacije, tvrdeći da će „Arena”, osim emitovanja sportskog sadržaja, insistirati i na sportskom i fer nastupu na tržištu kablovskih provajdera.

Posle isteka eksperimentalne faze, do kraja ovog meseca, u kojoj je testirano emitovanje signala kroz različite platforme, veliki broj gledalaca u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni imaće priliku da prate kanale „Arena sporta” preko svojih kablovskih operatera –kaže on, ne demantujući da će možda ući u pregovore i sa SBB-om.

Razlog za to može biti i podatak da je prvobitna namera „Arene” da se gledanje njihovog kanala posebno naplaćuje, a prema opet nezvaničnim informacijama, ta suma bi iznosila od 5 do 10 evra mesečno. Međutim, sistem uslovnog pristupa, odnosno kanala koji bi bio kodiran, u Srbiji poseduje oko 300.00 korisnika, a 75 odsto tog tržišta poseduje – pogodite ko. Pošto SBB poseduje apsolutnu dominaciju i u ovom segmentu, za poznavaoce kablovske oštre, ali veoma tihe konkurencije, bilo je nejasno zašto „Arena” zaobilazi toliki broj potencijalnih korisnika, ukoliko već nije razrađen ozbiljan plan partnerstva „Arene” sa Telekomom.

Ozbiljnost, ali i rizičnost poduhvata, uvećana je i protivnicima koje će „Arena” imati u nacionalnim televizijama. RTS je već vlasnik prava za utakmice Lige šampiona u naredne tri godine, dok je B92 otkupio Ligu Evrope, što se već nalazi u ponudi Đakovićevog kanala.

Ono što je možda važnije od kompanijskih mečeva i njihovih poslovnih interesa predstavlja promena ukusa gledalaca, koji su, očigledno smoreni informativnim programima, pažnju poklonili sportu, muzici i filmu. To su pokazala nedavna istraživanja Stratedžik marketinga, kao i rekordni rejting gledanosti RTS-a nezaboravnog devetog septembra, kada je fudbalski spektakl Srbija – Francuska na Prvom programu pratilo tri miliona i 189.000 gledalaca.

Aleksandar Apostolovski

-----------------------------------------------------------

Kako se Nole „javio” Sport klubu

Govoreći o velikoj konkurenciji sportskih kanala, glavni urednik „Sport kluba” Nemanja Simeunović, koji je proširio gledanost na najznačajnijim mrežama u regionu, podseća na neobičan „kablovski slučaj Đoković”. Krajem 2005. godine, kada je najbolji srpski teniser bio tek 88. na ATP listi, Simeunović je otkupio prava na prenose masters serije. Već sledeće godine, Nole je krenuo u nezadrživi juriš ka teniskom vrhu, tako da su velike televizije bile u nebranom grožđu, suočene sa činjenicom da samo mali kanal poseduje prava na Đokovićeve partije. RTS je zato bio prinuđen da meč Federer –Đoković 2007. godine prenosi sa logom Sport kluba.

– Procenio sam da bi bilo nepravedno da građani Srbije ne gledaju istorijski meč i zbog toga smo ustupili signal državnoj televiziji, ali smo imali samo dva uslova – da se emituje naš logo i da prenos radi naš komentator Nebojša Višković – kaže Simeunović.

[objavljeno: 20/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.