Frid: NATO čuva mir na Kosovu

Izvor: Blic, 23.Mar.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: NATO čuva mir na Kosovu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid da je NATO alijansa u akciji, koja radi ono što treba da radi i pomaže svetu da se uhvati u koštac sa nekim vrlo teškim problemima i da u skladu s tim nastoji da sačuva mir na Kosovu.



"NATO čini mnogo - to je jedan vrlo aktivan savez. Tokom Hladnog rata NATO nije činio toliko, osim što je postojao. Ali sada NATO obavlja zadatke u Avganistanu i nastoji da sačuva mir na Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde na žalost radikalni elementi u srpskoj zajednici podstiču na nasilje otkada je proglašena nezavisnost", rekao je Frid za Glas Amerike i dodao:

"Dakle, NATO je alijansa u akciji, koja radi ono što treba da radi i pomaže svetu da se uhvati u koštac sa nekim vrlo teškim problemima."

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za odbranu Robert Gejts razgovarali su u Moskvi sa ruskim kolegama, nastojeći da ih uvere da Rusiji ne preti nikakva opasnost od američkog raketnog štita, koji SAD nameravaju da izgrade u Centralnoj Evropi. Razgovorima je prisustvovao i Frid.

"Ponudili smo im da sarađujemo sa Rusijom i NATOom na zajedničkom sistemu - nekoj vrsti zajedničke arhitekture raketne odbrane - a kao drugo ponudili smo im neke vrlo detaljne, specifične predloge o transparentnosti u merama za izgradnju poverenja, kako bi mogli da budu sigurni da ova raketna odbrana nije uperena protiv njih", rekao je Frid.

On je podsetio da SAD u NATO imaju odnos sa Rusijom koji je počeo devedesetih godina i pojačao se na samitu NATO i Rusije.

Frid je ocenio da postoji potencijal za saradnju s Rusijom "koji na žalost nije ostvaren".

"Mi u NATO i Sjedinjenim Državama imamo želju da sarađujemo sa Rusijom. Imamo zajedničke interese, smatramo da bismo i jedni i drugi imali koristi od toga, bez obzira da li je reč o suzbijanju terorizma, podršci stabilizaciji Avganistana ili saradnji u operacijama čuvanja mira. Ima mnogo toga i mi bismo želeli da krenemo napred sa tim", rekao je Frid.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.