Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI kreće na gusare

VAŠINGTON - Somalijski gusari oteli su danas u Adenskom zalivu remorker koji plovi pod italijanskom zastavom, saopštio je danas NATO.

Među članovima posade, kako je saopštila firma vlasnika broda Micoper, deset je Italijana, četvorica su Rumuni, a jedan je Hrvat.

Remorker je otet u Adenskom zalivu kod somalijske severne obale dok je vukao šlepove, saopštio je pomorski komandni centar NATO Nortvud, preneo je AP.

Poručnik Serđo Karvalho >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s portugalskoga ratnog broda, koji patrolira tim vodama, rekao je da je italijanski brod poslao poziv upomoć, a šest minuta posle komunikacija s njim je prestala.

U međuvremenu, na oko 500 kilometara od obale Somalije, već četvrti dan se nastavlja drama sa somalijskim gusarima koji drže američkog kapetana Ričarda Filipsa kao taoca. Grupa somalijskih zvaničnika pokušava da dođe do čamca na kome se nalaze gusari kako bi izdejstvovala oslobađanje američkog kapetana.

Američki razarač Bejnbridž prati situaciju, a drugi američki brodovi su takođe na putu ka tom području, ka kome plovi i nekoliko stranih brodova koje drže gusari.

Džej Piter Fam, stručnjak za pomorsku bezbednost na Univerzitetu Džejms Medison, kaže da je ironično što se brod nazvan Bejnbridž suočava sa somalijskim piratima, preneo je Glas Amerike.

"Mnogi Amerikanci se toga ne sećaju, ali komodor Vilijam Bejnbridž, po kome je brod dobio ime, bio je heroj dva američka rata protiv ozloglašenih berberskih gusara početkom 19. veka. On se, bez sumnje, prevrće u grobu na pomisao da bismo mogli da pustimo četvoricu gusara da pobegnu, i ispunimo njihove uslove".

Pregovori se nastavljaju u pokušaju da se izdejstvuje oslobađanje kapetana Filipsa. Fam kaže da će biti interesantno videti sudbinu gusara koji ga drže kao taoca.

Somalijski gusari su poslednjih godina postali velik problem. Iskoristivši potpunu dezintegraciju Somalije i nedostatak bilo kakvog državnog uređenja, počeli su da haraju afričkim brodskim rutama i da otimaju brodove u zamenu za otkupninu. Međunarodna zajednica još na tu pretnju još ne odgovara zajedničkom akcijom.

U međuvremenu, američki Ef-Bi-Aj (FBI) počeo je kriminalnu istragu o somalijskim gusarima koja bi mogla da rezultira krivičnom prijavom u SAD protiv pirata, rekao je prošle nedelje državni tužilac SAD Erik Holder, navodeći da bi to bila prva takva istraga posle 100 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.