Dramatičan izveštaj špijuna: Spremaju se i nisu sami

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 14:06

Dramatičan izveštaj špijuna: Spremaju se i nisu sami

Ruska vojska sprema se za dugotrajne napetosti i sukobe s državama NATO-a u regionu Baltičkog mora, dok Kremlj širi svoje vojne sposobnosti prema zapadu.

To je izveštaj špijunskih agencija Litvanije.

U njemu se navodi i da Ruske oružane snage sve više koriste vazdušne, pomorske i nuklearne kapacitete za projektovanje ruskog potencijala na Baltik.

Radi se o velikom prestrojavanju ruskih oružanih snaga u zapadnim regionima, navode vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obaveštajne agencije Litvanije.

Ali, kako se dodaje, izgradnja potrebne infrastrukture i opremanje jedinica ljudstvom i naoružanjem trajaće "najmanje nekoliko godina". "Radi se o nadoknađivanju gubitaka u Ukrajini i stvaranju novih mogućnosti za dugotrajnu konfrontaciju sa Zapadom", preneo je Blumberg.

Podseća se da je i estonska obaveštajna služba procenila nedavno u svom izveštaju da će Rusiji trebati tri do pet godina da obnovi svoju vojnu mašineriju u dovoljnoj meri da predstavlja direktnu pretnju zapadnom vojnom savezu.

Navodeći drugu pretnju u regionu, u izveštaju stoji da je Belorusija postigla napredak u izgradnji "verodostojne nuklearne sposobnosti" na svojoj teritoriji, nakon što je Rusija prošle godine najavila da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u toj zemlji.

Od tada je vlada u Minsku obnovila infrastrukturu nuklearnog skladištenja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sistemima.

Beloruske snage imaju na raspolaganju dva resursa za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja – jurišne avione Su-25 bazirane u bazi “Lida”, blizu granice s Litvanijom, te mobilne raketne sisteme “iskander-M” u Asipovičima u središnjoj Belorusiji.

"Rusija sve više pribegava ucenama i pretnjama, uključujući korišćenje nuklearne retorike, kako bi prisilila Zapad da smanji svoju podršku Ukrajini", stoji u tom izveštaju.

Kao znak protivljenja pristupanju Finske u NATO, Kremlj je prošle godine rasporedio brodove sposobne da nose krstareće projektile “kalibar” na jezeru Ladoga, u regionu Karelija, blizu finske jugoistočne granice.

Moskva je takođe podigla teške bombardere Tu-22M3 kako bi izveli pet letova iznad Baltičkog mora tokom prošle godine, dok godinu pre nije bilo nijednog takvog manevra.

Takođe, obaveštajne agencije i u Rusiji i u Belorusiji sve su agresivnije u pronalaženju pogodnih meta za regrutovanje, pri čemu je rastuća beloruska dijaspora izložena najvećem riziku da ih agenti proganjaju, objavile su obaveštajne agencije Litvanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.