Dogovor Rumunije i SAD smatra se bezbednosnom prekretnicom

Izvor: Southeast European Times, 15.Sep.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Rumunije i SAD smatra se bezbednosnom prekretnicom

Pridruživanjem sistemu NATO-a za protivraketnu odbranu jača se regionalna uloga zemlje, navode analitičari.

15/09/2011

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 15.9.2011.

Rumunija i Sjedinjene Države potpisali su sporazum o protivraketnoj odbrani tokom posete predsednika Trajana Baseskua Vašingtonu u utorak (13. septembra). Mnogi u Bukureštu pozdravili su sporazum kao veliki napredak na polju bezbednosti.

Potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su ga američka državna sekretarka Hilari Klinton i njen rumunski kolega ministar inostranih poslova Teodor Bakonši.

„Jednom kada sporazum bude ratifikovan, Sjedinjene Države će graditi, održavati i voditi u Rumuniji kopneni Sistem protivraketne odbrane Aegis … koji će pomoći da se zaštiti celokupan kontinent i poveća bezbednost Sjedinjenih Država“, rekla je Klinton. „Uz podršku rumunskog parlamenta i naroda, očekujemo da će celokupan sistem biti postavljen u sklopu druge faze evropske protivraketne odbrane za otprilike četiri godine.“

„Sa sporazumom koji smo upravo potpisali, Rumunija će se pozicionirati kao centralni igrač u okviru kapaciteta NATO-a za razvoj protivraketne odbrane“, dodala je ona.

Dve zemlje su prvi put razgovarale o postavljanju takvog sistema u oktobru 2009, kada je potpredsednik SAD Džo Bajden posetio Bukurešt. U februaru 2010. godine Vašington je zvanično pozvao Bukurešt da se pridruži protivraketnom štitu, tako što će u Rumuniji biti postavljeni kopneni presretači tipa SM-3.

Posle sedam rundi pregovora, tokom kojih je određena lokacija vojne baze SAD, tekst sporazuma je finalizovan u junu 2011. godine.

Obraćajući se rumunskom narodu, predsednik Basesku je naglasio značaj sporazuma.

„Sporazum će, kada bude sproveden, povećati bezbednosni nivo Rumunije na najvišu tačku u istoriji zemlje“, rekao je Basesku

On je takođe obećao svoju posvećenost objavljivanju sadržaja sporazuma posle konsultacija sa Stejt departmentom. „Želim da otklonim sve špekulacije vezane za tajne anekse. Obaveza je rumunske države da informiše građane o sadržaju sporazuma.“

Takođe tokom posete, Basesku i američki predsednik Barak Obama potpisali su Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu za 21. vek.

Politički analitičari u Rumuniji rekli su da će zemlja sada biti spremnija za suočavanje sa bezbednosnim izazovima današnjice.

„Ono što američko-rumunski Sporazum o protivraketnoj odbrani donosi Rumuniji, uz čvrsto obećanje Sjedinjenih Država da će braniti Rumuniju u slučaju napada, jeste značajno unapređen nivo bezbednosti, bez presedana u istoriji Rumunije“, rekao je za SETimes Kristijan Kampeanu, urednik spoljne rubrike Romania libere.

„Dve zemlje pomeraju svoje političke odnose na sledeći nivo saradnje, koji prevazilazi vojno-obaveštajno-bezbednosna pitanja koja su -- do sada -- uglavnom obeležavala bilateralne odnose“, dodao je on.

Florin Kornej, koji vodi političku redakciju u Evenimentul zileiju i koji je otputovao u Vašington sa Baseskuom, vidi i druge prednosti.

„Pre svega, ovim sporazumom se definitivno otklanjaju sumnje onih koji su tvrdili da Obamina administracija ignoriše istočnu Evropu“, izjavio je on za SETimes.

„Drugo, Rumuniji se pruža veća geopolitička težina na Crnom moru, pa čak i među evropskim državama, s obzirom da sistem takođe opslužuje ostatak kontinenta“, dodao je on. „Rumunija dobija značajnu ulogu na jugoistočnim granicama NATO-a.“

„Kada je u pitanju javna percepcija, izražena podrška predsednika Obame zakonskoj izmeni prema kojoj bi Rumunija mogla da se pridruži bezviznom programu sviđa se Rumunima koji su godinama čekali da vize budu ukinute“, zaključio je Kornej.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.