Izvor: B92, 02.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka priznaje Kosovo pod uslovima

Prag -- Za češkog premijera Miroslava Topolaneka nezavisnost Kosova najmanje loše rešenje, uz uslov da Priština poštuje prava manjina.

"Da priznamo ograničenu nezavisnost Kosova možemo samo u slučaju da će biti garantovani red i zakon, prava i zaštita manjina, da će biti zaštićena kulturna baština i da će tamo biti snage bezbednosti NATO i EU", kazao je Topolanek češkoj televiziji.

Češki premijer je kazao da njegova vlada ne želi da o priznavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova odlučuje na brzinu.

"Sa Srbijom imamo vrlo dobre odnose", kazao je Topolanek i podsetio da su poslušnost Moskvi i učešće u okupaciji Čehoslovačke 1968. godine pod zastavom Varšavskog pakta odbile samo bivša Jugoslavija i Rumunija.

Topolanek je upozorio da će rasprava u vladi o priznavanju Kosova biti "neizmerno složena".

"To je kod nas u Češkoj vrlo osetljiv problem, ja to vidim i mislim da će rasprava uzeti u obzir kakav imamo odnos prema Srbiji i kakav prema Kosovu", rekao je Topolanek.

Lično mišljenje češkog premijera je da će se vlada prikloniti tome da prizna, kako je kazao, "ograničenu nezavisnost" Kosova, a demantovao je da će odluka o tome pasti na sednici vlade naredne nedelje.

"Na Balkanu nema genijalnih rešenja. Jedino srednjeročno i dugoročno sredstvo za mir na zapadnom Balkanu koji spada u naše spoljnopolitičke prioritete je integracija u evropske i evroatlantske strukture", kazao je Topolanek.

Nameri Topolanekove vlade da prizna Kosovo žestoko se protivi češka opoziciona levica, socijaldemokrate i nereformisani komunisti a u otporu da vlada ne bi smela da prizna takvo, kako tvrdi češka levica, flagrantno kršenje međunarodnog prava podržava ih i šef države Vaclav Klaus, inače počasni predsednik Topolanekove Građanske demokratske stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.