Izvor: B92, 01.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš u poseti Ukrajini

Beograd, Kijev -- Američki predsednik Džordž Buš podržao je stupanju Ukrajine u Severnoatlantski savez.

Dan uoči održavanja samita NATO-a u Bukureštu, na kom treba da se odluči da li će Ukrajina i Gruzija postati i zvanični kandidati za članstvo u NATO-u, američki predsednik Džordž Buš doputovao je u prvu zvaničnu posetu Ukrajini, uz velike mere bezbednosti. Buš sutra putuje u Bukurešt na samit NATO-a.

Poseta američkog predsednika Džordža >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Buša Kijevu nesumnjivo je jasna podrška prozapadnom predsedniku Viktoru Juščenku i ukrajinskoj vladi u ostvarenju njihove ambicije da uskoro uđu u NATO.

"Sjedinjene Američke Države pružile su nam punu podršku u ostvarenju našeg plana da postanemo i zvanični kandidati za ulazak u NATO. Nadam se da ćemo i u Budimpešti naići na sličnu podršku", rekao je Viktor Juščenko.

Na desetine članica NATO-a, uz Rusiju, smatraju da dve zemlje nisu zrele za članstvo.

Moskva se glasno protivi njihovom ulasku u NATO, uz napomenu da ne želi bilo kakvu stranu vojnu silu na svojim granicama.

Međutim, Kanada, baltičke zemlje, većina bivših zemalja Sovjetskog Saveza i SAD podržavaju Ukrajinu i Gruziju u njihovim namerama.

''Ovo je zanimljiva debata, zato što su me već uveravali iz mnogih zemalja da Rusija neće staviti veto na ulaz Ukrajine i Gruzije u NATO. I ja im verujem na reč. Iz sve snage ću se truditi da Ukrajina i Gruzija postanu i zvanični kandidati za članstvo, što je, kako u našem, tako i njihovom interesu", kazao je Džordž Buš.

Ni građani Ukrajine nisu sigurni da li žele bliže veze se zapadnim vojnim savezom.

Nekoliko sati pre nego što je avion Džordža Buša sleteo na kijevski aerodrom, proruski orijentisani demonstranti okupili su se na centralnom gradskom trgu.

"Rusija ne može da stavi veto"

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je u Kijevu da Rusija "neće imati pravo na veto" na samitu NATO-a ove nedelje u Bukureštu, gde treba da bude odlučeno da li će Ukrajina i Gruzija postati zvanično kandidati za prijem, prenele su strane agencije.

"Rusija neće imati pravo na veto na sastanku u Bukureštu", rekao je Buš na konferenciji za novinare u Kijevu i dodao da SAD podržavaju Akcioni plan za prijem Ukrajine i Gruzije u Alijansu.

Ukrajina i Gruzija trenutno vode intezivni dijalog s NATO-om o prijemu. Te dve države traže da pređu na sledeći stepen pregovora, Akcioni plan za prijem, čime bi postale zvanično kandidati.

Američki predsednik je rekao da Rusija "ne treba da strahuje" od približavanju Ukrajine NATO-u.

"Ne treba da strahujete od toga, gospodine Putine", dodao je Buš, aludirajući na nedavni razgovor koji je imao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Velike mere obezbeđenja

U Kijevu su uoči dolaska američkog predsednika uvedene bezbednosne mere bez presedana. Angažovano je oko 5.000 policajaca za zaštitu američke delegacije.

Građanima je preporučeno da ne izlaze bez potrebe na terase i krovove.

Prema izveštajima ruskih medija, zajedno sa Bušom u Kijev su došli i američki snajperisti, koji imaju dozvolu da pucaju ukoliko na balkonima ili krovovima vide sumnjive ljude sa predmetima sličnim oružju.

Ukrajinske vlasti ocenile su dolazak Džordža Buša kao istorijski događaj.

Buš razgovarao s Janukovičem

Američki predsednik Džordž Buš, koji je u poseti Ukrajini, razgovarao je danas u Kijevu s liderom opozicione Partije regiona i bivšim proruskim premijerom Viktorom Janukovičom o evroatlantskoj integraciji Ukrajine.

"Partija regiona podržava evropski smer Ukrajine", ali građani Ukrajine nemaju zajednički stav o mogućem ulasku zemlje u NATO, rekao je Bušu Janukovič, prema navodima njegove pres službe koje prenosi ruska agencija Itar-taš.

Janukovič i Buš su razgovarali i o ulasku Ukrajine u Svetsku trgovinsku organizaciju, ekonomskim reformama i demokratiji u Ukrajini, kao i o ekonomskim odnosima sa SAD, saopštila je pres služba.

"Ukrajina veruje da će poseta predsednika SAD za nas biti istorijski događaj. Očekujemo da će SAD potvrditi svoju podršku ukrajinskom zahtevu za članstvo u NATO-u. Takođe, očekujemo da ova poseta postavi na novi nivo odnose dve razvijene demokratije", rekao je ukrajinski savetnik za spoljnu politiku Oleksandr Čali.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred američke ambasade u Kijevu kako bi protestvovali protiv dolaska američkog predsednika.

"Mi smo protiv agresivnog NATO bloka i protiv američkog imperijalizma koji pritiska ceo svet. Mi smo ovde da pokažemo da se borimo protiv NATO-a i da ćemo pobediti", kaže ratni veteran Fjodor Pavlenko.

Dok Nemačka predvodi zemlje zapadne Evrope koje se protive ulasku Ukrajine i Gruzije u NATO, očekuje se da će SAD, Kanada i članice NATO-a iz Istočne Evrope na samitu u Bukureštu pružiti snažnu podršku ovim državama za ulazak u Alijansu.

"Čvrste izjave ukrajinskog rukovodstva veoma su korisne u tom smeru. Ali, i predsednik Buš je veoma nestrpljiv da dođe i sam porazgovara sa liderima i ljudima u gradu, tako da može otići u Bukurešt sa još jačim argumentima", rekao je Vilijam Tejlor, američki ambasador u Ukrajini.

Sa druge strane, Rusija upozorava da će pooštriti svoju politiku prema Ukrajini ukoliko se priključi NATO-u, kao i da će, ukoliko se Gruzija pridruži Alijansi, priznati dve gruzijske provincije, Abhaziju i Južnu Osetiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.