Brejvik bio protiv NATO bombardovanja Srbije

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik bio protiv NATO bombardovanja Srbije

OSLO – Autor dokumenta od 1.500 strana i, kako se smatra, počinilac stravičnih napada u Norveškoj od petka u kojima su ubijene 92 osobe, u tekstu svog „manifesta” naveo je da je na delovanje podstaknut još 1999. godine, iz protesta što se norveška vlada uključila u NATO bombardovanje Srbije.

U tekstu koji predstavlja kombinaciju dnevnika, uputstva za pravljenje eksplozivnih naprava i političkog traktata, autor, za koga se nezvanično smatra Anders Behring Brejvik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodi da je ova kampanja bila pogrešno usmerena protiv „naše braće Srba koji su želeli da proteraju islam deportovanjem Albanaca natrag u Albaniju”.

Autor ovog dokumenta, koji je postavljen na Internet, takođe, kritikuje vladu u Oslu zbog „kukavičnog načina na koji se bavila pitanjem karikatura proroka Muhameda”, misleći pritom na izvinjenje koje je norveška vlada uputila zbog toga što su privatni listovi u zemlji više puta objavili kontroverzne ilustracije.

On, pored toga, kritikuje Norvešku što je dodelila Nobelovu nagradu za mir bivšem palestinskom lideru Jaseru Arafatu.

„Situacija je jednostavno haotična”, piše on, ističući da „hiljade muslimana” godišnje dođe u njegovu zemlju i dodaje da se „ovi suicidni izdajnici moraju zaustaviti”.

Tanjug

objavljeno: 24/07/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.