Avganistan: NATO pucao na civile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: NATO pucao na civile

KABUL - Snage NATO-a ubile su danas na jugu Avganistana četiri civila, a ranile troje kada su pucale na njihovo vozilo zato što se nije zaustavilo na jednom kontrolnom punktu, saopštila je Alijansa.

Civilne žrtve su bolna tačka avganistanske vlade i međunarodnih snaga koje deluju na jugu zemlje. Predsednik Hamid Karzai zatražio je od međunarodnih snaga da izbegavaju ubijanje civila zato što to podriva podršku ionako već slaboj centralnoj vlasti.

Poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << incident se dogodio u distritku Sangin, na jugu Avganistan, gde je jako uporište talibanskih pobunjenika.

NATO je u saopštenju naveo da je vozaču naređeno da zaustavi vozilo ali da on to nije učinio. Pripadnici NATO-a su potom pucali u znak upozorenja, ali su na kraju bili "primorani da pucaju na vozilo kada se nije zaustavilo, iz straha od napada pobunjenika", dodaje se u saopštenju.

Lekarski tim NATO-a pomogao je ranjenim civilima koje su helikopterom prebacili u bolnicu, saopštava Alijansa. Tela mrtvih su nepovređeni civili prebacili u selo.

NATO je izrazio "duboko žaljenje zbog nepotrebnog incidenta koji je izazvan nesmotrenošću vozača".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.