Američki leteći superkompjuter omanuo zbog Rusa: Ovako nešto do sada nismo videli

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 16:58

Američki "leteći superkompjuter" omanuo zbog Rusa: "Ovako nešto do sada nismo videli"

Dok se Rusija oslanja isključivo na svoje obaveštajne sposobnosti izvan vizuelnog dometa u velikom opsegu, Ukrajina se oslanja na podršku SAD i NATO.

Zanimljivu priču ispričao je pukovnik američkog vazduhoplovstva stacioniran u Nemačkoj. Kreg Andrle je komandant 388. borbenog krila i govorio je za medije skoro godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

On je objasnio da su sa njegovim F-35 vršili izviđačke misije. Prikupljanje podataka je ključna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uloga u ratu, kaže pukovnik, podsećajući da nikada nije "prešao granicu" odnosni ušao u vazdušni prostor Ukrajine.

Pukovnik Andrle kaže da su se on i njegova prikrivenost odlično pokazali u zadatku prikupljanja podataka. Ovo je jedna od glavnih funkcija aviona. Mnogi laici veruju da je F-35 dizajniran za borbu.

Međutim, dizajniran je da dobija bitke bez ulaska u njih. "Leteći superkompjuter" obezbeđuje informacije koje daju prednost delu koji sa njim radi u vazduhu. Rat se menja, a brojnost vojske na terenu više nije toliko važna kao ispravna geolokacija neprijatelja i njihovih sistema.

Pukovnik je prepričao jedan od svojih neuspeha, ako se tako može nazvati sledeći incident. Vojna obaveštajna služba ga je obavestila u kom se području nalazi sistem protivvazdušne odbrane ruske vojske, model S-300PMU-1.

Pukovnik je rekao da, uprkos dostavljenim podacima, on i njegova letelica nisu identifikovali S-300PMU-1 kao takav. Prema ekspertskom mišljenju pukovnika, njegov F-35 nije identifikovao S-300PMU-1 kao takav jer je ruska PVO delovala u "režimu ratne rezerve".

"Ovo je režim kakav ranije nismo videli", rekao je pukovnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.