Sultan će reći NE i u tome uživa

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 12:17

Sultan će reći NE i u tome uživa

Nade da bi Švedska na samitu NATO u Vilnjusu 11. i 12. jula mogla učestvovati kao punopravna članica su pokopane.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u sredu, na povratku iz posete Azerbajdžanu, kako prenose turski mediji, poručio da neće prihvatiti članstvo Švedske u Savezu.

Prema njegovim rečima ta nordijska zemlja još nije učinila dovoljno u ispunjavanju turskih zahteva borbe protiv terorizma.

Spekulisalo se, kako prenosi Jutarnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list, da bi Ankara mogla da ratifikuje švedski zahtev pre samita, ali to je sada Erdogan odbacio navodeći da ni na samitu neće podržati jedinu nordijsku zemlju koja nije članica Saveza.

Kako prenosi agencija Anadolu, turski predsednik preneo je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, na poslednjem sastanku rekao da Švedska mora razbiti sve aktivnosti terorističkih organizacija. Reč je kurdskim grupama čije su članice i članovi, često, pobegli pred neopravdanim progonom turskog represivnog aparata.

Dodao je i da je turskom predstavniku na sastanku, koji se u sredu održavao u Ankari i na kojem su Turska, Švedska, Finska i NATO raspravljali o dosadašnjim koracima koje je preduzela Švedska u ispunjavanju turskih zahteva, dao uputstvo da tako definiše stav. Dakle, sastanak je unapred bio osuđen na propast, dodaje Jutarnji.

Turska je tako, još jednom postala remetilački faktor Alijanse. Erdogan je svestan da ne može da vrši pritisak na SAD koje su ga, zbog vojne saradnje s Rusijom izbacile iz programa novog borbenog aviona F-35, ali zato može snagu da pokazuje na strategijski sada i dugoročno važnom pitanju ulaska Švedske u članstvo Saveza.

Ne treba ni sumnjati da sultan uživa u tom položaju kad zemlji s razvijenim standardima demokratije nameće promenu zakona kako bi je pustio u NATO, a onda je ne pusti jer “teroristi protestuju ulicama”, ocenjuje se dalje u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.