Tužilac nije došao, odloženo ročište Perišiću

Izvor: B92, 09.Jun.2015, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac nije došao, odloženo ročište Perišiću

Pripremno ročište bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću po tužbi za špijunažu odloženo je za 8. septembar.

Novak Lukić, Perišićev branilac je naveo da je pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, odloženo, jer je tužilac već imao zakazano suđenje u isto vreme u drugom sudu.

Momčilo Perišić uhapšen je 15. marta 2002. godine zbog sumnje da je kao potpredsednik Vlade Srbije i bivši načelnik Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojske Jugoslavije (VJ) špijunirao u korist SAD, odnosno da je odavao tajne jednom američkom diplomati.

Tog dana u motelu na Ibarskoj magistrali uhapšeni su Perišić, američki diplomata Džon Dejvid Nejbor, potpukovnik Vojske Jugoslavije Miodrag Sekulić i bivši pripadnik Vojske Jugoslavije Vladimir Vlajković.

Mediji su tada navodili da se Nejbor, nakon hapšenja, predstvio vojnim istražnim organima Srbije kao šef CIA (američka obaveštajna služba) za Balkan a da su organi bezbednosti imali više od sto sati snimljenih razgovora Perišića i tog američkog diplomate, u kojima je Perišić iznosio svoja zapažanja i procene politički relevantnih osoba na domaćoj političkoj sceni.

Vojno tužilaštvo u Beogradu je 30. septembra 2002. godine podiglo optužnicu protiv Perišića za krivično delo špijunaže, suđenje je počelo 24. decembra iste godine ali je Vojni sud u Beogradu odbacio optužnicu jer se Perišić pozvao na imunitet saveznog poslanika.

Nakon što je Perišiću prestao poslanički mandat u Skuštini Srbije i Crne Gore 5. marta 2004. godine, Vojno tužilaštvo je 15. avgusta 2004. godine ponovo zatražilo pokretanje postupka protiv Perišića, ali je postupak prekinut 11. novembra 2005. godine donošenjem Odluke o prekidu postupka u skladu sa Zakonom o saradnji SRJ sa Haškim tribunalom, pred kojim je Perišić odgovarao za ratne zločine kao visoki oficir JNA i VJ.

Perišić je 2011. godine u Hagu bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BiH od 1993. do 1995. godine i nad Hrvatima u Hrvatskoj u početnoj fazi rata, ali ga 2013. godine Žalbeno veće tog suda oslobodilo po svim tačkama optužnice.

S obzirom na to da je javnost isključena iz ovog dela postupka, Lukić nije mogao da precizira koju strategiju je pripremila odbrana.

"Biće zanimljivo i žao mi je što javnost neće biti uključena. Nadam se da će suđenje u daljem toku biti otvoreno za javnost. Danas ćemo predložiti dokazni materijal za dalji postupak", naglašava Lukić.

Optužnica iz 2002. godine sumnjiči Perišića za navodnu špijunažu u korist SAD. U objedinjenom postupku optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca. Lukić dodaje da je optužnica i dalje objedinjena za trojicu osumnjičenih.

Podsetimo, penzionisani general Perišić uhapšen je 14. marta 2002. u motelu Šarić na Ibarskoj magistrali nadomak Beograda. Kada je vojna policija došla po njega, davao je kovertu američkom diplomati Džonu Dejvidu Nejboru. Nejbor se tada pozvao na diplomatski imunitet, pa je izbegao hapšenje, ali je veoma brzo povučen iz diplomatske službe, i iz Srbije. Spekulisalo se da je ubrzo nakon toga poginuo u Mađarskoj, ali Perišićev advokat to nije mogao da potvrdi.

"I ja bih voleo da znam gde je i šta je sa njim. Po jednoj verziji, poginuo je u Mađarskoj, međutim, skoro se pojavila informacija da je još uvek živ", ističe Lukić.

Nakon povratka iz Haškog tribunala, gde je oslobođen optužbi za ratne zločine i genocid u Srebrenici 1995. godine, Momčilo Perišić je izjavio da će, ukoliko ponovo krene proces po optužbi za navodnu špijunažu, "dokazati da su mu optužbe namestile kolege iz DOS-a uz pomoć nekih stručnjaka koristeći se konstrukcijama i lažima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.