ROBINSON: HAPŠENJE MLADIĆA KLJUČNO

Izvor: Kurir, 07.Dec.2010, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROBINSON: HAPŠENJE MLADIĆA KLJUČNO

NJUJORK - Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson najavio je u izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da će Tribunal iduće godine izreći presude na suđenjima Vlastimiru Đorđeviću, Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Ramušu Haradinaju.

Preostalih pet procesa biće, kako je Robinson rekao, završeno prvostepenim presudama tokom 2012. , sem suđenja Radovanu Karadžiću čije se okončanje očekuje "do kraja 2013", prenosi Glas Amerike.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tribunala je, međutim, takođe naveo da su svi termini orijentacioni, pošto na procese utiču brojni činioci nad kojima sud nema neposrednu kontrolu.

Podsećajući da su dvojica optuženih Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi, Robinson je pozvao članice Ujedinjenih nacija, a naročito zemlje bivše Jugoslavije, da učine sve što mogu da ti begunci budu uhapšeni.

Izveštaj o saradnji Srbije u ponedeljak je pred Savetom bezbednosti podneo i tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je poručio da je neophodno da "dobra volja" Srbije za hapšenje Mladića i Hadžića pokaže konkretne rezultate.

Ambasadori zemalja članica SB UN pozdravili su saradnju Srbije sa Tribunalom u Hagu, ocenivši da je uloga Srbije ključna za hapšenje preostala dva haška begunca.

Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević istakao je da je jasno da postoji politička volja u Srbiji da Mladić i Hadžić budu uhapšeni.

Predstavnica SAD u UN je pozvala Srbiju da nastavi da ispunjava svoje obaveze i sarađuje sa Tribunalom, ocenjujući da je "hapšenje Mladića i Hadžića ključno za dostizanje pravde na Balkanu".

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Robinson: Hapšenje Mladića ključno

Izvor: Glas javnosti, 08.Dec.2010, 07:11

NJUJORK - Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson najavio je u izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da će Tribunal iduće godine izreći presude na suđenjima Vlastimiru Đorđeviću, Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Ramušu Haradinaju...Preostalih pet procesa biće, kako je Robinson...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.