Perišić pred sudijama

Izvor: B92, 22.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perišić pred sudijama

Hag -- Posle više od dve godine u sudnicu Haškog tribunala vraća se general Momčilo Perišić, optužen za zločine u Srebrenici, Sarajevu i Zagrebu.

Nekada prvom čoveku Vojske Jugoslavije uskoro počinje suđenje, a bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije trebalo bi da se u sredu pojavi na poslednjoj pripremnoj raspravi pred suđenje čiji je početak planiran za 1. oktobar. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tužilaštvo će, tokom tog procesa, pokušati da za Momčila Perišića i Vojsku Jugoslavije veže neke od najtežih zločina koji su se dogodili u bivšoj Jugoslaviji - masakr Muslimana u Srebrenici, opsadu Sarajeva i granatiranje Zagreba.

Sve pomenute tačke nalazile su se i u optužnici protiv Slobodana Miloševića, a Tužilaštvo se svojevremeno nadalo da bi Perišić, kao svedok, mogao da ih potvrdi.

Odbrana generala Perišića, koji se u četvrtak vratio sa privremene slobode u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, pozivaće se, između ostalog, na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom su odbačeni bosanski navodi da je vojska kojom je komandovao učestvovala u zločinu u Srebrenici.

U hašku sudnicu vraća se i Vojislav Šešelj, posle kraće pauze u procesu i prvi put posle razlaza sa Tomislavom Nikolićem.

Haško tužilaštvo je tražilo da se Šešelju nametne branilac i požalilo se na sve težu saradnju sa potencijalnim svedocima koji odustaju od svedočenja zbog "uznemiravanja i zastrašivanja". Šešelj insistira da se brani sam i preti novim štrajkom glađu u slučaju da mu sud to pravo oduzme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.