Završena rasprava o Budžetu, glasanje sutra

Izvor: RTS, 30.Nov.2012, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o Budžetu, glasanje sutra

Poslanici završili raspravu o amadmanima na Predlog budžeta za 2013. godinu. Sutra glasanje. Polemika ministra Mlađana Dinkića, sekretara za finansije Vlade Vojvodine Zorana Radomana i poslanika o izdvajanju za Vojvodinu. Van sale, glavna tema Kosovo.

17.50 - Završena rasprava o amandmanima na Predlog budžeta. Glasanje sutra u 9 časova. 

15.30 - Skupština nastavila rad.

14.03 - Određena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednočasovna pauza.

10.19 - Počela sednica Skupštine Srbije. 

Skupština Srbije završila je raspravu o amadmanima na predloženi državni budžet za 2013. godinu. Predsedavajuća Vesna Kovač rekla je na kraju rasprave da će se poslanici izjašnjavati o Budžetu u subotu, 1. decembra sa početkom u 9 časova.

Gostujući u Dnevniku RTS-a potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik DSS-a Nenad Popović rekao je da je Predlog budžeta za 2013. godinu nerealan i da su prihodi precenjeni.

"Pozitivni efekti od povećanja poreza u jednom mesecu, ne znači da će cela sledeća godina biti tako uspešna, jer sa povećanjem poreza uvek dolazi i do pada privrednih aktivnosti", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, DSS je predložio 60 amandmana i dodao da će, kako je čuo na marginama u Skupštini, biti usvojeno samo nekoliko njih, te da je to razlog što će ta partija glasati protiv predloga budžeta.

Govoreći o Predlogu zakona o javnim preduzećima, Popović je rekao da je mnogo važnije da javna preduzeća vode stručni ljudi od toga da li pripadaju određenoj stranci.

Budžetski deficit će iznositi 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. 

Na Predlog budžeta podneto je oko 120 amandmana, a najviše amandmana, oko 60, podnela je Demokratska stranka Srbije, među kojima su pooštravanje kontrole trošenja sredstava za finansiranje nadležnosti Vojvodine, ali i više sredstava za Kancelariju za Kosovo i Metohiju. 

Raspravu o amandmanima na predlog budžeta obeležila je polemika ministra Mlađana Dinkića, sekretara za finansije Vlade Vojvodine Zorana Radomana i poslanika o izdvajanju za Vojvodinu.

Radoman je rekao da je Skupština Vojvodine predložila amandman na budžet Srbije za 2013. godinu kojim se traži izmena strukture prihoda budžeta AP Vojvodine.

Cilj amandmana je zaštita ustavnih prava dva miliona građana Vojvodine, a samim tim i cele Srbije, odnosno poštovanje ustavne odredbe da tri sedmine budžeta Vojvodine moraju da se koriste za finansiranje kapitalnih investicija na teritoriji Vojvodine.

Prema rečima Radomana, amandmanom se predlaže smanjenje pojedinih rashoda i izdataka u ukupnom iznosu od 32 milijarde dinara, a prihode od akciza trebalo bi usmeriti ne samo u budžet Republike, nego i u budžet Pokrajine.

Sekretar za finansije Vlade Vojvodine je rekao da će budžet Vojvodine biti znatno manji od 70,5 milijardi dinara.

Polemika o akcizama 

Ministar Dinkić je odgovorio da akcize ne mogu da se koriste kao sredstvo finansiranja pokrajinskog budžeta, kao i da je nemoguće da se prihod od akcize deli teritorijalno.

"Rafinerija postoji samo na teritoriji Vojvodine, jedna u Pančevu, druga u Novom Sadu, a svi građani Srbije voze automobile, troše benzin. Bez obzira gde je on proizveden, akciza ne može da se plati samo na teritoriji Vojvodine, s obzirom da ga troše svi građani Srbije", rekao je Dinkić.

On je dodao da je Vlada Srbije obezbedila 15 milijardi dinara više za Vojvodinu u odnosu na prošlogodišnji budžet, pa će pokrajina umesto zagarantovanih sedam, dobiti 8,7 odsto prihoda.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov rekla je da su i oni podneli sličan amandman, ali da pristaju da ga isprave.

"To ne moraju biti prihodi od akciza, samo recite gde u budžetu mogu da se nađu sredstva od 32 milijarde dinara, koliko Pokrajini nedostaje da bi njen budžet iznosio sedam odsto budžeta Republike Srbije. Ukoliko smatrate da akcize ne mogu, recite šta može, kako može samo da se nađe način da Vojvodina dobije ona sredstva koja joj pripadaju", rekla je Jerkov. 

Poslanik LDP-a Bojan Đurić rekao je, obraćajući se Dinkiću, da je potpuno besmislena argumentacija koju je izneo kada je reč o akcizama.

Šef poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Vladimir Ilić rekao je da nakon ove diskusije ima utisak da se u republičkom parlamentu danas raspravlja o budžetu Vojvodine, i da je "ovo zapravo rasprava Skupštine Vojvodine".

Poslanik Demokratske stranke Gorica Mojović rekla je da je podnela amandman kojim je predložila da se dodatnih 500 miliona dinara obezbedi za Ministarstvo kulture i informisanja i to za razdeo koji se onosi na programe i projekte, kada je reč o stvaralaštvu u kulturi. 

Vojvođanski amandamani za tri milijarde dinara smanjuju subvencije poljoprivredi, tvrdi skupštinska većina.

"Braća po znoju, braća po žuljevima, seljaci od kojih se traži da se odreknu, zbog Pajtića dela subvencija da to prebacimo na Vladu Vojvodine i da oni to troše po svom partijskom principu", kaže Marjan Rističević iz SNS-a.

"Ako je argumentacija Marjana Rističevića dovoljna da se ovaj amandman odbije, mislim da mi jačih argumenata ne možemo da se setimo", kaže Nada Kolundžija iz DS-a.

Poslanik DSS-a Siniša Kovačević rekao je da nema kulturne politike tamo gde nema 2,4 odsto nacionalnog budžeta za kulturu i gde je politika svedena na nivo incidenta.

Popodnevni rad Skupštine Srbije uzburkala je tema pokretuna mimo dnevnog reda, stanje u budžetu grada Beograda i gde je moguće uštedeti novac.

Povod za otvaranje te teme bila je polemika poslanika LDP-a Bojana Đurića i poslanice PUPS-a Mire Petrović o pozicijama u budžetu gde je moguća ušteda novca.

Jakšić se izvinio građanima Kosova i Metohije

Iako je u Skupštini bio relativno miran dan, kako javlja izveštač RTS-a, u skupštinskim kuloarima bilo je reči i o Kosovu i Metohiji.  

Poslanik DSS-a Marko Jakšić izvinio se građanima Kosova i Metohije što ih je pozvao da glasaju za Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima jer, kako kaže, nije ni sanjao da će Nikolić primeniti briselske sporazume Beograda i Prištine.  

On je istakao da granicu prema Srbiji ne postavljaju samo Priština, Kfor i Euleks nego je postavlja i predsednik Srbije.

"Pozivam predsednika Srbije da sačeka odluku Ustavnog suda Srbije, da ne kreće s postavljanjem granica, da ne ide na takozvane pilot-projekte", rekao je Jakšić.  

Poslanik Dejan Radenković iz SPS-a kaže da su nekim njegovim kolegama lični interesi iznad svega.

Bivši šef tima Vlade za pregovore sa Prištinom i poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je da ta stranka smatra da treba primeniti sve sporazume do sada postignute u dijalogu sa Prištinom.

"Mi kao ozbiljna država treba da primenimo sve sporazume, ali je velika neistina da Vlada mora da ih primenjuje, jer može jednim aktom da ih ukine", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Oglasio se i kosovski odbor naprednjaka. Ocenjuje da Jakšić neosnovano proziva predsednika Srbije i ignoriše činjenicu da su se predsednici četiri srpske opštine sa severa Kosmeta, među kojima i njegov stranački kolega iz Zubinog potoka, saglasili sa planom premijera Ivice Dačića.

Predsednica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić izjavila je da je parlamentu podnela Predlog o obrazovanju anketnog odbora koji bi rasvetlio sve činjenice o ubistvu gardista u vojnom objektu "Karaš" na Topčideru i političkoj pozadini koje, kako je rekla, nesumnjivo ima. 

Administrativni odbor predložio je Skupštini Srbije da konstatuje prestanak mandata Olivera Dulića i Snežane Malović iz Demokratske stranke. Dulić i Malovićeva juče su podneli ostavke na poslaničke funkcije posle poziva predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.