Za regionalni razvoj 100 miliona evra

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za regionalni razvoj 100 miliona evra

Strateškim partnerima povoljni krediti od dva do osam miliona evra. – Interesovanja za ulaganje uz pomoć programa već izrazili ABS holding i jedna italijanska kompanija

Vlada Srbije usvojila je program za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja u 2010. godini, vredan 100 miliona evra, izjavio je juče ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić. On je na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kazao da će taj program pomoći zapošljavanje i oživljavanje proizvodnje u najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Za pokretanje proizvodnje u 40 najnerazvijenijih opština biće namenjeno 70 miliona evra, rekao je Dinkić. Reč je o opštinama sa stepenom razvoja nižim od 50 odsto od prosečne stope razvoja u Srbiji. „Najbolji način da se program realizuje je da strateški partneri predlože Ministarstvu ekonomije plan za ulaganje u neko od preduzeća u nerazvijenim opštinama”, kazao je ministar.

Dinkić je kao dobar primer naveo saradnju Simpa i Šumarsko-industrijskog kombinata „Kopaonik” iz Kuršumlije, gde će u ponedeljak, 8. marta, radnici primiti prvu platu posle pokretanja proizvodnje. Prema njegovim rečima, strateški partneri će imati mogućnost da dobiju investicione kredite u vrednosti od dva do osam miliona evra, sa kamatom od dva odsto godišnje i rokom otplate od osam godina, uz poček od dve do tri godine. Obezbeđenje kredita je zalog na opremu.

Interesovanja za ulaganje uz pomoć programa, naveo je Dinkić, već su izrazili ABS holding za investiciju u Malom Zvorniku i jedna italijanska kompanija, koja je zainteresovana za ulaganje u Žitorađi. Deo programa predviđa kredite za podsticanje ulaganja u proizvodnju odeće, obuće, drvnoprerađivačku industriju, mašinsku, automobilsku i elektroindustriju u ukupnom iznosu od 20 miliona evra u 2010. godini.

Taj program obuhvata ulaganje u 105 opština koje su na nivou razvoja ispod proseka Srbije, dodao je Dinkić. On je naveo da će biti podsticana ulaganja u već postojeća preduzeća, modernizaciju ili otvaranje novih kompanija i dodao da će na sajtu Ministarstva www.merr.gov.rs investitorima biti dostupan spisak svih hala u nerazvijenim opštinama. Program za ravnomerni regionalni razvoj u Srbiji predviđa i 10 miliona za kreditiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u nerazvijenim opštinama.

Kako su naveli u ministarstvu, uslov za odobravanje kredita iz Programa za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja je tržišna opravdanost investicije, a program će se realizovati preko Fonda za razvoj Srbije. Za kontrolu namenskog korišćenja kredita biće zadužena Poreska uprava.

Beta

-----------------------------------------------------------

Dinkić: Insistiraću na odmrzavanju plata

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je juče izjavio da je u Srbiji najveći problem niska platežna moć stanovništva i ponovio da će insistirati da se plate odmrznu najkasnije u septembru ove godine. „Insistiraću da se povećaju plate jer bez toga ne može da se obnovi tražnja, bez obzira šta govorili stručnjaci i analitičari”, rekao je Dinkić novinarima u Ministarstvu ekonomije.

Ministar je podsetio da se, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, priprema program da bi se podigla kupovna moć stanovništva, ali nije želeo da iznosi detalje, rekavši da će se o programu pričati kad bude pripremljen i usvojen.

Dinkić je, komentarišući najavljenu „deevroizaciju” i moguće povećanje obima dinarskih kredita, rekao da bi bilo dobro da mogu da se odobre dugoročni dinarski krediti, ali da u ovom trenutku to nije realno. „Ne možete da naterate banke da čine nešto protiv poslovne logike”, rekao je Dinkić i podsetio da se subvencionisani dinarski krediti za likvidnost odobravaju na rok do godinu dana.

Komentarišući pad vrednosti dinara prema evru, Dinkić je istakao da je zabrinut zbog toga, navevši kao jedan od glavnih razloga za to nisku tražnju.

Da bi potkrepio svoje tvrdnje ministar je naveo da je u januaru zabeležen pad prometa u trgovini od osam odsto, da je u sektoru građevinarstva zabeležen pad od 12 odsto, a da je, s druge strane, industrijska proizvodnja zabeležila rast od 3,7 odsto.

Tanjug

[objavljeno: 06/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.