Vlada odobrila Gorenje u Zaječaru

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odobrila "Gorenje" u Zaječaru

Beograd, Zaječar -- Vlada Srbije je na telefonskoj sednici odobrila ugovor koji je Ministarstvo ekonomije potpisalo sa "Gorenjem" u vezi sa investicijom ove kompanije u Zaječar.

To je saopštilo ministarstvo Mlađana Dinkića uz napomenu da "Gorenje" i dalje ostaje u Valjevu, kao što je i ostalo posle otvaranja svoje fabrike u Staroj Pazovi.

Ministarstvo ekonomije navodi da je od nacionalnog značaja što je konačno i istočna Srbija dobija jednu veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investiciju.

Ugovor o izgradnji fabrike "Gorenje” u Zaječaru potpisan je danas, a ovaj posao su propratile oštre varnice među funkcionerima u Vladi.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić nekoliko dana su preko medija raspravljali o tome da li je opravdano da se fabrika gradi u Zaječaru, a prethodno je bilo najavljivano da će biti u Valjevu.

Cela rasprava u vezi sa igradnjom nove fabrike "Gorenja” otvorila je pitanje da li je ministar Dinkić nekim opštinama u Srbiji majka, a nekim maćeha?

I dok u Valjevu negoduju, u Zaječaru slave potpisivanje sporazuma o izgradnji nove fabrike.

Iz "Gorenja” istovremeno poručuju Valjevecima da ne brinu. Predsednik Upravnog odbora "Gorenja" Franjo Bobinac izjavio je da će ta kompanija ravnomerno razvijati sve tri fabrike u Srbiji.

Bobinac je istakao da bi trebalo da "prestanu priče u medijima i sukob Valjeva i Zaječara, jer nisu produktivne i nameću utisak da je 'Gorenje' u tom sporu kolateralna šteta", naglasivši da "gde Gorenje dođe tu i ostane”.

On je podsetio da je "Gorenje" u Srbiji do sada zaposlilio 1.100 ljudi.

Ministarstvo ekonomije podržalo je investiciju u Zaječaru sa po 10.000 evra po svakom novozaposlenom.

U Valjevu misle da je to razlog zbog kojeg "Gorenje” ne gradi fabriku na već kupljenom placu u tom gradu, već u Zaječaru.

Ministar Dinkić je, odgovarajuči na te tvrdnje, podsetio da je odluka o izgradnji fabrike u Zaječaru uz značajne subvencije, doneta na osnovu odluke Vlade Srbije o dodeli posebnog statusa ovom gradu.

"Vlada Srbije je u maju prošle godine donela odluku da Niš, Zaječar, Novi Pazar i Kraljevo dobiju poseban status i duplo veće podsticaje od drugih, jer je, nažalost, tu stopa nezaposlenosti preko 30 odsto", izjavio je Dinkić.

Javnu podršku Valjevo je dobilo od državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

On kaže da kritikuje sporazum, ne zato što je Valjevac , već zato što se protivi principu otimanja investitora.

Što se uredbe Vlade tiče, nju Dinkić tumačni kako njemu ogovara, kaže Ilić, i navodi da se ne zna na osnovu kojij kriterijuma je odredio da se Zaječaru da 10.000 evra po zaposlenom.

"Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nastoji da prigrabi što više finansijskih resursa ove zemlje, koje koristi na samo njemu znan način i po kriterijumima samo njemu poznatim, na štetu najvećeg broja građana, poreskih obveznika ove države", naveo je Ilić.

I ministar Dinkić ima poruku za Slobodan Ilića.

"Umesto što državni sekretar Ministarstva finansija daje ovakve izjave, bilo bi bolje da nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji dobiju modernu infrastrukturu i mrežu regionalnih autoputeva, koji su ključni za privlacenje investicija", poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Prema sporazumu, "Gorenje" će u Zaječaru u roku od 12 meseci od sklapanja svih obavezujućih ugovora uspostaviti planirane poslovne delatnosti, a u roku od tri godine obezbediće upošljavanje svih 300 radnika.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.