Usvojen program za podsticanje razvoja opština

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen program za podsticanje razvoja opština

Vlada Srbije je usvojila Program za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja, u ukupnoj vrednosti od 100 miliona evra, čiji je cilj oživljavanje proizvodnje u nerazvijenim opštinama, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da juče usvojen Program predvidja odobravanje kredita pod povoljnim uslovima strateškim investitorima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji žele da započnu proizvodnju u nekom od siromašnih područja.

Uslov za odobravanje kredita je tržišna opravdanost investicije, a sam program se realizuje preko Fonda za razvoj.

"Preduzeća, bilo domaća ili strana, koja tamo žele da zaposle ljude, obnove proizvodnju, moći će dobiju ekstra povoljne dugoročne kredite", ocenio je Dinkić.

Pomenuti program čine tri potprograma-za podsticanje proizvodnje i zapošljavanje u devastiranim područjima, u iznosu od 70 miliona evra, za podsticanje radno intenzivnih grana industrije, od 20 miliona evra i za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, za šta će biti izdvojeno 10 miliona evra.

Maksimalni iznosi kredita za pokretanje proizvodnje su za srednja preduzeća do dva miliona evra, a za velika do osam miliona. Uslovi za odobravanje kredita su period otplate do osam godina, poček od dve do tri godine i fiksna kamatna stopa od dva odsto godišnje.

Povoljnost kod ovih kredita je i ta što se ne traži hipoteka, već stavljanje ručne zaloge na opremu, objasnio je ministar.

Ove kredite će strateški investitori moći da iskoriste za izgradnju novih objekata, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih kapaciteta, nabavku opreme...

Dinkić je napomenuo da je već napravljena baza podataka raspoloživih fabričkih hala i da će investitori imati uvid u tu bazu putem zvaničnog sajta Ministarstva.

Program podsticanja radno intenzivnih grana se odnosi na grane preradjivačke industrije - proizvodnja obuće, odeće, drvno-preradjivačka industrija, mašinska, automobilska i elektro industrija, proizvodnja nameštaja.

ok otplate za investicione kredite iz ovog programa je do pet godina, sa peridom početka do jedne godine, dok je za kredite za trajna obrtna sredstva rok do dve godine, sa periodom počeka do devet meseci. Rok otplate kredita za preduzetnike je do četiri godine, s periodom počeka do jedne godine.

Kamatne stope se kreću od dva do 3,5 odsto godišnje, u zavisnosti od stepena razvijenosti opština.

Program za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja predvidja tri kategorije opština - devastirane, nerazvijene ili nedovoljno razvijene opštine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.