Uskoro 24 ugovora o ulaganju

Izvor: B92, 03.Okt.2012, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro 24 ugovora o ulaganju

Beograd -- Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će u narednih mesec dana vlada potpisati 24 ugovora sa srednjim i nešto malo većim preduzećima.

Dinkić je, gostujući na RTS-u, izrazio očekivanje da će sa ruskim partnerom do kraja godine biti završen kompletan aranžman o ulaganju u Železaru Smederevu, ali nije želeo da precizira o kojoj je kompaniji reč dok se taj posao ne realizuje.

Železara Smederevo je najveći problem srpske privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je gubitak kada bi radila u ovoj situaciji 170 miliona evra godišnje, a ako je održavamo u ovom stanju kakvom je sada više od 100 miliona, rekao je on i dodao da će biti potrebna dodatna ulaganja u pokretanje peći.

Dinkić je precizirao da se razgovara sa jednom od najvećih svetskih kompanija u oblasti lake industrije za ogromnu investiciju u Vranju, sa jednom evropskom kompanijom koja proizvodi auto komponente o ulaganju u Zrenjaninu, koja bi u prvoj fazi uložila 300 miliona evra, a u drugoj još 200 miliona.

Jedna američka kompanija zaposliće 500 ljudi u Sremskoj Mitrovici, a razgovara se o mogućnosti da se gradi solarni park ogromne snage na jugu Srbiji sa italijanskim kozorcijumomI da se kod nas proizvode komponente za solarne panele, rekao je ministar.

Dinkić je najavio i da će sa potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem uskori ići u Abu Dabi, odnosno Ujedinjene Arapske Emirate jer su oni zainteresovani da ulažu u našu agroindsutriju i industriju naoružanja.

Prema njegovim rečima, vlada će u narednoj godini, radi pokrivanja budžetskog deficita prodavati deo državne imovine koja nije u funkciji, kao što je poljoprivredno zemljište koje se ne obradjuje, ali i javna preduzeća koja imaju konkurenciju na tržištu i gube korak sa njom.

Dinkić je kazao da je za prodaju “Telekoma Srbija” ako postoji dobra ponuda, odnosno ako cena ne bude ispod 2,5 milijarde evra za 100 odsto kapitala. Time bi, smatra on, “dobili predah” da ne moramo da se zadužujemo na domaćem tržištu po visokim kamatama.

On je naveo i da se neće prodavati preduzeća sa državnim monopolima kao što su EPS, Aerodrom, “Pošta Srbije” ili “Zzeleznica Srbije”.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.