Ukrupnjavanje političke scene

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrupnjavanje političke scene

Beograd -- Preregistracija partija pokrenula proces ukrupnjavanja na političkoj sceni - stranke Mlađana Dinkića i Rasima Ljajića najavljuju stvaranje novih, većih partija.

Odmah po preregistraciji, pojedine partije najavljuju novu stranačku strukturu i nove nazive. Osim što se zna da Rasim Ljajić uskoro staje na čelo nove stranke - Socijaldemokratske partije Srbije, i iz G17 plus najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kongres na kome će biti promovisana nova stranka, s novim imenom i strukturom.

Politički analitičari motive tog prekomponovanja prepoznaju ne samo u sili pomenutog zakona, već i u pokušaju da se pojačaju koalicioni potencijali, ali i "ucenjivački kapaciteti" stranaka.

Stranka Mlađana Dinkića radi na formiranju unije regiona. Kako za B92 objašnjava funkcioner G17 plus Vlajko Senić, cilj je da udruže političke snage partija koje imaju istu ili sličnu programsku orijentaciju.

"Iz tog našeg zajedničkog sporazuma proisteći će nova stranka koja će imati svoj izborni potencijal i koja će na republičkim izborima nastupati kao jedinstvena politička opcija. U tom smislu to će biti stranka na poziciji desnog centra, u ekonomskom smislu stranka koja se zalaže za liberalnu tržišnu ekonomiju, malu i efikasnu vladu i jeftinu državu, a u spoljnopolitičkom smislu partija koja baštini ideju evrointegracija Srbije", rekao je Senić.

Nova stranka će imati i novo ime i dorađen politički program, dodaje Senić:

"Mogu da najavim da će to biti do kraja godine, neki rok je kraj novembra, ne bih mogao da vam dam tačan datum, ali je sigurno da će do kraja godine ta stranka u pravnom, funkcionalnom i organizacionom smislu se pojaviti na političkoj sceni Srbije", rekao je Senić.

Senić nije želeo da govori o broju stranaka na koje računaju da će im se priključiti, ali naglašava da je reč o, u najvećem broju slučajeva, lokalnim partijama.

Dok iz G17 najavljuju da će o organizaciji nove partije detalje izneti vrlo brzo, već se nazire još jedna stranka. Vodiće je Rasim Ljajić i biće socijaldemokratske orijentacije.

Visoki funkcioner Ljajićeve partije Meho Omerović za B92 kaže da su ciljna grupa nove Socijaldemokratske partije Srbije – svi građani koji žive od svoga rada. Omerović precizira i ko su partneri na koje u tom poslu računaju:

"Mi stvarno želimo da u budućem političkom radu radimo kroz uvažavanje sindikata kao socijalnog partnera, a kada je reč o nekom strateškom partnerstvu na političkoj sceni, naravno da ćemo tu najtešnje sarađivati sa našim dosadašnjim partnerom Demokratskom strankom. Do kraja godine ćemo imati i potpisan ugovor o strateškom partnerstvu DS i Socijaldemokratske partije Srbije", rekao je Omerović.

Omerović kaže da je ključna figura nove partije Rasim Ljajić, koji bi okupio biračko telo Srbije, nevezano za nacionalnu pripadnost.

"Za razliku od svih drugih, Rasim Ljajić i kad ne može da reši problem, on to čoveku saopšti u lice, ne laže ga, on pokušava da ga razume, najčešće se i solidariše sa njime i upravo je ta njegova crta prepoznata od najvećeg broja ljudi i građana Srbije, kao iskren i pošten odnos prema običnom, malom čoveku i pokušaju da se rešavaju ti njegovi problemi", kaže on.

Zakon o političkim strankama tera partije da se bolje organizuju i ojačaju svoje kapacitete, objašnjava za B92 profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

"Ljajić ide na objedinjavanje nečega što je taj socijaldemokratski profil, mada svaki put neko iz tog kruga odustane i time smanji šansu da se zaista profilira jedna tvrđa socijaldemokratska opcija koja ima dovoljno širok manevarski prostor između DS i SPS. S druge strane, Dinkić pokušava da ojača jakim regionalnim i lokalnim igračima poziciju stranke koja između izbora uvek pokazuje rejting od procenat do dva, dva i po odsto i ima nesiguran parlamentarni status", kaže Stojiljković.

Stojiljković kaže da će se ovim putem verovatno stići do kvalitetnije političke scene, s manje takozvanih kombi stranaka, ali da kvalitet zavisi i od zainteresovanosti društva, pa i medija da na njega utiču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.