Srbija u suficitu ili u deficitu?

Izvor: Mondo, 11.Mar.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u suficitu ili u deficitu?

Srbija je u suficitu, jer Fiskalni savet, koji tvrdi na je zemlja u deficitu, nije uzeo u obzir sve račune u zemlji već samo republički budžet, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija bi do kraja aprila mogla prevremeno da otplati 430 miliona dolara spoljnog duga s obzirom da je u međuvremenu imala odličnu likvidnost budžeta i da je u januaru ostvaren budžetski suficit od 3,8 milijardi dinara, najavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ministar finansija i privrede.

Dinkić je rekao da je Vladi Srbije uputio zvanični predlog da Srbija prevremeno otplati 400 miliona dolara spoljnog duga i da očekuje da će Vlada u četvrtak, 14. marta potvrditi tu odluku i da će onda biti obavesteni i kreditori o prevremenoj otplati, koja će biti završena do kraja aprila.

"U januaru smo imali odličan rezultat - ukupan suficit na računu čitave države od 3,8 milijardi dinara. U februaru smo imali manjak u republičkom budžetu, ali sa druge strane smo imali višak prihoda na konsolidovanom računu. Februar je bio mesec, koji je inače najgori po prihodima svake godine, a to je bio mesec kada smo počeli da primenjujemo ubrzano vraćanje privrednicima PDV", objasnio je Dinkić.

On je dodao da će tek u aprilu doći do uplata od malih privrednika budući da je uvedena obveza da PDV plaćaju ne jednom mesečno već jednom u tri meseca kako bi im povećali likvidnost, pa će u aprilu slika o prihodima od PDV biti jasnija.

"Ali imajući u vidu da je Zakon o poreskoj amnestiji povećao naplatu doprinosa za prenziono i zdravstveno osiguranje, kao i prihode od poreza na imovinu mi ovo što smo dali privrednicima i time malo izgubili na likvidnosti oko PDV kompenzovaćemo ovim drugim prihodima", objasnio je ministar finansija.

Na pitanje kako komentariše današnje upozorenje Fiskalnog saveta da se na osnovu tokova iz prošle i prva dva meseca ove godine vidi da bi konsolidovani budžetski deficit u 2013. mogao da dostigne 4,5 odsto BDP, umesto planiranih 3,6 odsto, Dinkić je rekao da je reč o neozbiljnoj i nepreciznoj projekciji.

"Oni nisu uzeli u obzir podatke za celu državu, već su gledali samo Republiku, a u januaru je Republika imala deficit od sedam milijardi, ali smo na drugim računima imali višak od 11 milijardi, pa je ukupan višak bio 3,8 milijardi dinara. Mi po prvi put nismo imali deficit nego suficit u budžetu", rekao je Dinkić.

On je dodao da je Fisaklni savet što se tiče februara gledao samo deficit republičkog budžeta, a podaci za penzioni i zdravrstveni fonf, lokal i pokrajinu, odnosno konsolidovani račun budžeta stižu tek 25. marta .

"Tek onda ćemo moći da kažemo gde smo tačno", rekao je Dinkić, koji je naveo da je danas dao nalog da se državnim organima naloži da mnogo ranije dostavljaju podatke o stanjima u fondovima, lokalu i pikrajini kako bi brže mogli da objavljujemo podatke za čitavu državu.

(Tanjug Foto Medija centar Beograd )

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do kraja aprila otplata 400 miliona

Izvor: RTV Pink, 11.Mar.2013

. . . Srbija bi do kraja aprila mogla prevremeno da otplati 400 miliona dolara spoljnog duga s obzirom da je u međuvremenu imala odličnu likvidnost budžeta i da je u januaru ostvaren budžetski suficit od 3,8 milijardi dinara, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.