Srbija traži kineski kredit od 850 miliona evra

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži kineski kredit od 850 miliona evra

BEOGRAD – Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastao se sa potpredsednikom kineske „Eksim banke” Liu Liangom, od kojeg je, u ime Vlade Srbije, zatražio dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra, po veoma povoljnim uslovima, za izgradnju autoputeva u Srbiji.

Kredit bi se koristio za izgradnju deonica autoputa Obrenovac - Ljig na Koridoru 11 i autoputa Pojate- Preljina (Moravski koridor), čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi se ubrzala izgradnja autoputa Beograd - Čačak i strateškog trougla autoputeva u centralnoj Srbiji.

Ukoliko bi ovakav dogovor bio napravljen, ugovor sa bankom i izvođačima radova bio bi potpisan do kraja godine, sa početkom radova 2013. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

Na sastanku sa predstavnicima kineske „Eksim banke”, ministar Dinkić je istakao da je Vlada Srbije zadovoljna dosadašnjim tokom radova na izgradnji mosta Zemun -Borča.

On je naglasio da bi izgradnja tih autoputeva bila značajna za veliki broj žitelja Srbije, jer su svi veliki investitori svoje proizvodne kapacitete do sada uglavnom locirali upravo blizu autoputa na Koridoru 10. Izgradnja novih autoputeva značajno bi ubrzala privredni razvoj i drugih regiona kroz koje će prolaziti.

Predstavnici kineske „Eksim banke” su istakli da je Srbija jedini strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, i da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom naših država, naglasivši da će njihova banka biti vrlo efikasna.

Vlade dve zemlje potpisale su Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture u avgustu 2009, a Vlada Srbije je u avgustu ove godine imenovala ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića za predsednika srpskog dela mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom.

Tanjug

objavljeno: 24.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od Kineza tražimo 850 miliona evra

Izvor: B92, 24.Sep.2012

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić zatražio je od kineske Eksim banke dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra, za izgradnju autoputeva u Srbiji...Dinkić je zatražio kredit od potpredsednika kineske Eksim banke Liu Liange u ime Vlade Srbije...Kredit bi se koristio za izgradnju deonica...

Nastavak na B92...

Srbija traži kineski kredit od 850 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 24.Sep.2012

BEOGRAD, Srbija je zatražila od kineske Eksim banke dugoročni kredit od 850 miliona evra za izgradnju autoputeva u Srbiji. Kredit po veoma povoljnim uslovima je u ime Vlade Srbije zatražio ..

Nastavak na Capital.ba...

Kineski kredit za srpske auto-puteve?

Izvor: RTS, 24.Sep.2012

Srbija zatražila od kineske "Eksim banke" kredit od 850 miliona evra za izgradnju deonica auto-puta Obrenovac–Ljig na Koridoru 11 i auto-puta Pojate–Preljina, koji pripada Moravskom koridoru. Ugovor sa bankom mogao bi da bude potpisan do kraja godine, kažu u Ministarstvu finansija. ..Ministar finansija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.