Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2010, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španske hotelske kompanije investiraju u turizam Srbije

STARA PLANINA -

Ministartvo ekonomije Srbije potpisalo je danas sporazume sa tri španske kompanije koje će učestvovati u razvoju hotelskog kompleksa i turizma na Staroj planini.

Sporazume sa kompanijama HG hoteli (Hotels), Sol melija (Melia) i internacionalnim investicionim fondom Sigma kapital menadžment potpisao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić, koji je tom prilikom obišao radove na izgradnji hotelskog kompleksa na Jabučkom ravništu. Dinkić je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će investicije u razvoj turističkog centra na Staroj planini u narednih godinu i po biti između 50 i 60 miliona evra.

"Javno preduzeće Stara planina će do kraja 2011. godine na Jabučkom ravništu izgraditi tri hotela kategorije četiri zvezdice i ukupnog kapaciteta oko 450 ležajeva, koji će biti u vlasništu Srbije, a španska kompanije HG hotel će upravljati njima", kazao je Dinkić.

Kako je precizirao, Španci će tim hotelima upravljati najmanje u periodu od pet godina.

Dinkić je kazao i da će Javno preduzeće Stara planina i Sigma kapital menadžment formirati zajedničko preduzeće za izgradnju još tri hotela, kapaciteta oko 450 ležajeva.

Prema njegovim rečima, srpsko javno preduzeće će obezbediti infrastrukturu i zemljište, Sigma kapital menadžment će finasirati izgradnju, a Sol melija će upravljati hotelima.

Lanci luksuznih hotela

Kompanija HG Hotels koja ima više od 25 godina iskustva u hotelskoj industriji ima hotelske lance i apartmanska naselja u najpoznatijim turističkim mestima Španije - Kanarska ostrva, Tenerife, Siera Nevada, La Molina. Sol melija je vodeći svetski operator luksuznih hotelskih kompleksa (risorta) i upravlja sa više od 300 hotela u 30 zemalja sveta i ima više od 35.000 zaposlenih.

Sigma kapital menadžment je do sada sagradio četiri odmarališta u Bugarskoj, površine 260.000 kvadratnih metara i time investirao više od 150 miliona evra. Sve investicije te kompanije projektuje lider u hotelskoj arhitekturi - firma WATG.

Dinkić je kazao da Španija do sada nije ulagala u turizam u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što su se investitori iz te države odlučili da baš za investiciju na Staroj planini, koja je u najnerazvijenijem delu Srbije.

"Stara planina će za istočnu Srbiju postati ono što je Zlatibor za zapadnu Srbiju, a Kopaonik za centralnu", ocenio je Dinkić.

On je naveo da će se na Staroj planini kontinuirano ulagati u skijašku infrastrukturu i pored postojeće dve žičare biće izgrađene još dve četvorosedne žičare, a do kraja naredene godine i prva gondola u Srbiji.

Dinkić je kazao da će biti uređeno 20 kilometara skijaških staza i do kraja 2011. godine na 10 kilometara staza biće omogućeno pokrivanje veštačkim snegom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.