Španci grade na Staroj planini

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci grade na Staroj planini

Španske kompanije izgradiće šest hotela, sa 900 ležajeva, na Staroj planini. U planu izgradnja još dve četvorosedne žičare i prve gondole u Srbiji. Ministar Dinkić najavio investicije od oko 60 miliona evra u narednih godinu i po dana.

Ministartvo ekonomije Srbije potpisalo je sporazume sa tri španske kompanije koje će učestvovati u razvoju hotelskog kompleksa i turizma na Staroj planini.

Sporazume sa kompanijama "HG hotels", "Sol melija" i internacionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << investicionim fondom "Sigma kapital menadžment" potpisao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić, koji je tom prilikom obišao radove na izgradnji hotelskog kompleksa na Jabučkom ravništu.

Dinkić je istakao da će investicije u razvoj turističkog centra na Staroj planini u narednih godinu i po biti između 50 i 60 miliona evra.

"Javno preduzeće Stara planina će do kraja 2011. godine na Jabučkom ravništu izgraditi tri hotela kategorije četiri zvezdice i ukupnog kapaciteta oko 450 ležajeva, koji će biti u vlasništu Srbije, a španska kompanije "HG hotels" će upravljati njima", rekao je Dinkić.

Kako je precizirao, Španci će tim hotelima upravljati najmanje u periodu od pet godina.

Dinkić je naveo i da će Javno preduzeće Stara planina i "Sigma kapital menadžment" formirati zajedničko preduzeće za izgradnju još tri hotela, kapaciteta oko 450 ležajeva.

Prema njegovim rečima, srpsko javno preduzeće će obezbediti infrastrukturu i zemljište, "Sigma kapital menadžment" će finasirati izgradnju, a "Sol melij"a će upravljati hotelima.

Dinkić je rekao da Španija do sada nije ulagala u turizam u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što su se investitori iz te države odlučili da baš za investiciju na Staroj planini, koja je u najnerazvijenijem delu Srbije.

"Stara planina će za istočnu Srbiju postati ono što je Zlatibor za zapadnu Srbiju, a Kopaonik za centralnu", ocenio je Dinkić. 

Ulaganja u skijašku infrastrukturu 

Ministar je naveo da će se na Staroj planini kontinuirano ulagati u skijašku infrastrukturu i pored postojeće dve žičare biće izgrađene još dve četvorosedne žičare, a do kraja naredene godine i prva gondola u Srbiji.

Dinkić je rekao da će biti uređeno 20 kilometara skijaških staza i do kraja 2011. godine na 10 kilometara staza biće omogućeno pokrivanje veštačkim snegom.

Kompanija "HG Hotels" koja ima više od 25 godina iskustva u hotelskoj industriji ima hotelske lance i apartmanska naselja u najpoznatijim turističkim mestima Španije - Kanarska ostrva, Tenerife, Siera Nevada, La Molina.

"Sol melija" je vodeći svetski operator luksuznih hotelskih kompleksa i upravlja sa više od 300 hotela u 30 zemalja sveta i ima više od 35.000 zaposlenih.

"Sigma kapital menadžment" je do sada sagradio četiri odmarališta u Bugarskoj, površine 260.000 kvadratnih metara i time investirao više od 150 miliona evra. Sve investicije te kompanije projektuje lider u hotelskoj arhitekturi - firma WATG.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.