Šoškićeva pitanja, Dinkićev odgovor

Izvor: B92, 15.Avg.2012, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškićeva pitanja, Dinkićev odgovor

Beograd -- Dejan Šoškić negira umešanost u aferu Agrobanka i pita zašto joj Mlađan Dinkić nije oduzeo dozvolu još 2002. Ministarstvo finansija: Banka je tada bila u plusu.

U saopštenju dostavljenom medijima, Šoškić je izneo "tri neistine vezane za aferu Agrobanka, koje se ističu u javnosti", a zatim i "tri istine i tri pitanja".

Ubrzo je stigla i reakcija iz ministarstva na čijem je čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mlađan Dinkić, u kojoj se ocenjuje da je Šoškićevo pitanje o dozvoli "zlonamerno i tendenciozno"

Kao neistinite informacije, Šoškić je naveo da se za "pljačku Agrobanke" kao odgovorni navode čelnici NBS iz prethodne dve godine, koji su, kako se tvrdi, u prethodne dve godine zbog slučaja Agrobanke oštetili državu za 300 miliona evra. Takođe, kao neistinitu informaciju Šoškić navodi i tvrdnje da je rukovodstvo NBS prošle i ove godine opstruiralo istragu i ignorisalo zahteve policije za dobijanje podataka o Agrobanci.

Inače, tu tvrdnju Šoškić je izneo i za B92.

Kao istinite bivši guverner takođe navodi tri stavke:

Nedeljnik NIN saznaje da će istraga u aferi oko Agrobanke biti proširena i na neke biznismene, među kojima su i Vojin Lazarević, Miroslav Bogićević, Dragan Đurić.

- Prva se odnosi na to da su gubici u Agrobanci stvarani godinama. "NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos 'friziranim' izveštajima iz Agrobanke, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu Agrobanke, i naknadno nametnula privremene mere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka", navodi Šoškić u svom saopštenju.

- U drugoj Šoškić kaže da je upravo rukovodstvo NBS u prethodne dve godine otkrilo skrivane gubitke Agrobanke, sprečilo nastajanje još većih gubitaka, i sprovelo u delo rešenje koje je zaštitilo depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji.

- Kao treća istina navodi se da NBS, Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju dobru saradnju po pitanju slučaja Agrobanke. "Radi ubrzanja istražnih radnji, guverner je svojim rešenjem bio odredio i dva lica iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka, koja su dobila nalog guvernera da se potpuno stave u funkciju prikupljanja i dostavljanja podataka o Agrobanci Upravi kriminalističke policije i drugim državnim organima uključenim u istragu", ističe Šoškić.

Na kraju bivši guverner postavlja tri pitanja:

"Zašto guverner Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka, koja je i tada imala gubitke?", prvo je pitanje koje postavlja Šoškić.

U skladu s tim je i drugo pitanje: "Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru Agrobanke nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo Agrobanke tokom poslednjih dvanaest godina? Kako to da je Antonić opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razrešila uvođenjem prinudne uprave 29.12.2011.?"

Na kraju Šoškić se pita i: Kako je moguće da se u javnosti guverner, za čijeg mandata u poslednje dve godine su upravo postupanjem NBS otkriveni gubici Agrobanke stvarani godinama unazad, i koji je oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je Agrobanka, prikazuje kao odgovoran za te gubitke?

Ministarstvo: A šta je Šoškić činio ili nije činio?

Saopštenjem se oglasilo i ministarstvo finansija i privrede Srbije i navelo da dok je Mlađan Dinkić bio guverner NBS Agrobanka nije imala gubitke i poslovala je u skladu s propisima.

Ministarstvo "najoštrije osuđuje zlonamerno i tendenciozno pitanje koje je postavio bivši guverner NBS Dejan Šoškić, zašto Dinkić pre deset

godina nije oduzeo dozvolu za rad Agrobanci".

"Umesto takvih smešnih optužbi, Šoškić bi, pre svega, trebalo istražnim organima da objasni šta je, za vreme svog mandata, činio

ili nije činio povodom enormnih gubitaka Agrobanke
", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u vreme kada je Dinkić bio guverner NBS, od 2000. do 2003. godine, Agrobanka je imala pozitivan kapital i poslovala je u

skladu s propisima i redovno je kontrolisan rad svih banaka, kao i Agrobanke.

Ministarstvo navodi da je dosadašnja istraga jasno pokazala da su gubici Agrobanke od 300 miliona evra nastali u poslednjih nekoliko

godina, dakle, daleko posle isteka Dinkićevog mandata kao guvernera.

"Apsurdno je da dubioza Agrobanke nije nastala kao posledica svetske finansijske krize, već zbog kardinalnih propusta menadžmenta,

predstavnika Upravnog odbora banke i, najblaže rečeno, nesavesne i površne kontrole od strane NBS", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi: "Umesto što je zatvarao oči i zataškavao istinu o katastrofalnom stanju u Agrobanci, tako što nakon otkrivanja dubioze u decembru prošle godine nije čak ni smenio viceguvernera nadležnog za kontrolu banaka, bivši guverner NBS sa apsurdnim i neozbiljnim napadima pokušava da prebaci odgovornost na druge", piše u saopštenju ministarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.