Smanjenje administracije

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje administracije

BEOGRAD - Predlog zakona o smanjenju lokalne administracije koji je usvojila vlada nije naišao na podršku svih u vladajućoj koaliciji. Umesto toga, sve je izgledniji sukob između lidera JS Dragana Markovića Palme i Mlađana Dinkića, čije je Ministarstvo ekonomije glavni zagovornik ovog zakona.

- Ne mogu sve opštine biti iste! Napravili smo turistički centar, imamo akva-park, zoo-vrt, muzej voštanih figura... Imamo i novine, radio i televiziju, gde je zaposleno 80 ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << U agenciji za turizam radi 12 ljudi, a doveli smo 200.000 gostiju. Nisu to samo pare od ulaznica, nego i od ugostiteljstva. Neće nama iz Beograda da komanduju kako da trošimo pare koje zaradimo od turizma - poručuje gradonačelnik Jagodine. Palma smatra da bi bezbolnije rešenje bilo smanjiti plate.

- Ako neka opština ima 10 odsto viška zaposlenih, neka svima smanje platu, a ne da nam Beograd za kaznu smanjuje transfere. U izbornoj kampanji nisam obećavao otpuštanje nego zapošljavanje. Imamo 20 žena na porodiljskom bolovanju. Kako da im kažem da moram da ih otpustim - pita Marković.

S druge strane, u Ministarstvu ekonomije insistiraju na tome da je predlagač zakona vlada, a da su u njemu učestovali i Ministarstvo za lokalnu samoupravu, kao i Ministarstvo finansija i kabinet premijera.

- Opštine će prema ovom zakonu morati da smanje administraciju. Ako to ne čine, moraće same da plaćaju višak ljudi iz drugih prihoda. Do kraja godine će morati da donesu plan otpuštanja. Neće Beograd da određuje Palmi šta će da radi, ali princip samouprave podrazumeva i odgovornost prema građanima. Neka objasni posle zašto je dao pare za birokratiju, a ne za vrtić ili za rešavanje komunalnih problema - naglašavaju u Ministarstvu ekonomije.

U Ministarstvu za lokalnu samoupravu uputili su nas na Dinkićev resor, jer je, kako kažu, lider G17 plus glavni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.