Skupština: Zaratili DS i Dinkić

Izvor: Mondo, 26.Nov.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: "Zaratili" DS i Dinkić

Oštra polemika poslanika DS i Mlađana Dinkića tokom rasprave o o predlogu budžeta Srbije za 2013. Dragoljub Mićunović zatražio od Nebojše Stefanovića da "uljudi" Dinkića ili da prekine sednicu.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović kritikovao je danas, kako je ocenio, bahato ponašanje ministra finansija Mlađana Dinkića prema poslanicima Skupštine Srbije.

U raspravi o predlogu budžeta Srbije za 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godinu, Mićunović je nakon polemike Dinkića sa poslanicom DS Nadom Kolundžijom zatražio od predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića da "uljudi" Dinkića ili da prekine sednicu i naveo da Dinkić ne moze tako da se ponaša jer nije na pijaci, već u parlamentu.

"On ne može da se direktno obraća ljudima, nije na pijaci, već u Skupšitni. Ta bahatost vređa dostojanstvo Skupštine. Molim vas, nije ministar ovde naš gospodar. Molim vas da ili uredite odnose sa ministrom, pozovete ga na pristojno ponašanje i odgovornost ili prekinite raspravu o budžetu", rekao je Mićunović.

"Ja ne želim da ga slušam, ali ga slušam 20 godina. To je moje pravo, ali obaveza ministra je da sluša poslanike u Skupštini", rekao je Mićunović.

On je kritikovao Dinkića i zbog toga što nastupa tako da izgleda da ni za šta nije odgovoran, iako je bio u svim vladama poslednjih 20 godina.

"DS je odgovorna, a ministar finansija nije odgovoran. Čovek koji je bio 20 godina u svim vlada, i guverener, i ministar, ništa s ovim nema, samo je kriva DS", rekao je Mićunović.

Dinkić je prethodno poslanicu DS Nadu Kolundžiju pitao kako je nije sramota da govori o javnom dugu na način na koji govori, jer je pretodna vlada na čijem je čelu bio Mirko Cvetković ostavila ogromno zaduženje.

"Kada govorite o efektima, imaćete moralno pravo da govorite za godinu dana. Ovako nemate, jer ste vi napravili haos i još se plaćaju cehovi vaše politike, a kada se bude razmatrao izveštaj za godinu dana, sve svalite na moja leđa", rekao je Dinkić.

Kolundžija je prethodno rekla da je za nekoliko meseci standard opao za najmanje 20 odsto i da se Srbija samo u poslednja tri meseca zaduživala po 145 evra u sekundi.

Dinkić je odgovorio da su ta zaduživanja zasluga premijera i ministra finansija u prethodnoj vladi Mirka Cverkovića koji je, kako je naveo, ostavio ogromno zaduženje.

Prema njegovim rečima, tri milijarde evra su startni troškovi za otplatu javnog duga koji je napravila Cvetkovićeva vlada.

"Morali smo milijardu dolara da uzmemo samo da isplatimo dugove koje je vaš ministar finansija napravio", rekao je Dinkić, koji je lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

Nada Kolundžija je Dinkićevo ponašanje ocenila kao sramotu za Vladu i navela da je uvreda za Vladu što ima takvog ministra, a za parlament što mora da ga sluša.

"Možete se pravdati do kraja života, ali istine radi nije fer ostaviti građane u uverenju da neke činjenice ne stoje. Dug u fondu zdravstva od 14,5 milijardi, kada je bio G17 direktor, jeste činjenica, sada je gubitak smanjen na 12 milijardi", rekla je Kolundžija.

Šef poslanicke grupe URS Vladimir Ilić je branio Dinkića i pozvao DS da ne beži od odgovornisti za poteze koje napravila dok je vodila vladu, jer je imala sve instrumente u rukama.

Dinkić je prethodno u raspravi rekao da Srbija od 2006. godine nije imala jakog ministra finanisija, jer se politika sve vreme mešala u kreiranje ekonomske politike zemlje, a lokalni direktor bili jači od samog ministra.

On je rekao da je predlog budžeta za 2013. godinu prvi put pripremljen na vreme, jer ovoga puta niko nije morao da bude konsultovan van vlade, kao što je to bilo u prethodnim periodima.

"Srbija nije imala ministra koji je imao sve instirumente kojima je mogao da sprovodi ekonomsku politiku, mešala se politika u rad ministra finansija, a lokalni direktori bili su jači od njega. Ministar finansija je morao da se konsultuje van vlade, a ovaj budžet je pripremljen na vreme jer se mi nismo konultovatli ni sa kim van vlade i gubili vreme", rekao je Dinkić.

Posle negovodovanja poslanika na izjavu da Srbija godinama nije imala jakog ministra finansija, Dinkić je precizirao da tu misli na instituciju, a ne na osobu koja je tu funkciju obavljala.

Poslanik DS i bivši ministar finansija u vladi Zorana Đinđića, Božidar Đelić, poručio je Dinkiću da je upravo on bio zadužen za ekonomiju u prethodne dve vlade.

Đelić je, pored ostalog, zamerio Dinkiću da u predloženom budžetu nema ozbiljnijeg programa za nova radna mesta, da je on dozvolio docnju u finansiranju zdravstva, kao i da su sada mnogo veće regionalne razlike nego pre usvajanja zakona o funansiranju lokalne samouprave, koju je inicirala URS, koju Dinkić vodi. "Imajući u vidu učinak, pitanje je kakve su nam perspektive", rekao je Đelić.

Dinkić je najavio i da će Srbija iduće godine moći da se zadužuje sa kamatom nižom od pet odsto godišnje.

On je kazao da nije zadovoljan time što se Srbija poslednji put zadužila sa kamatom od 5,5 odsto i naglasio da će država biti jaka kada bude mogla da se zadužuje na tržištu po kamatnoj stopi od 3,5 odsto.

"Iduće godine ćemo možda da se zadužujemo po stopi ispod pet odsto, a onda ćemo naredniih godina da to spuštamo na 3,5 odsto", kazao je Dinkić.

On je naveo i da više ne kritikuje prethodnu Vladu Srbije, kao što je radio prilikom rebalansa budžeta za ovu godinu, već da želi da se okrene budućnosti.

Dinkić je ocenio da rast BDP od dva odsto koji je predviđen za iduću godinu, "nije nikakvo posebno dostignuće" i dodao je da će prihodi u 2013. godini biti povećani jer će budući zakon o uslovnom otpisu zateznih kamata ojačati uplatu tekućih obaveza u narednom periodu.

Budžet za iduću godinu, rekao je Dinkić, nije garancija da će Srbija imati poslovni preokret, ali je baza da se krene u novu ekonomsku politiku.

Djelić je kritikovao predlog budžeta za 2013. godinu i ocenio da je suštinska poltika tog budžeta smanjenje kupovne moći svih građana Srbije za 10 odsto.

On je ocenio da nije realan planirai deficit budžeta za narednu godinu od 3,5 odsto i zbog loše planiranih prihoda i rashoda.

Deficit se, kako je istakao Djelić, smanjuje tako što se smanjuju plate u javnom sektoru i penzije usled visoke inflacije.

"Tu nema nikave magije. Kupovna moć građana se za osam meseci ove vlasti smanjila za 11 odsto", rekao je poslanik DS i nekadasnji ministar finansija.

On je optuzio Mlađana Dinkića da "meša babe i žabe" kad govori da sadašnja vlada dobija povoljnije kamate na obveznice, jer se, kako je istakao, ne radi o istoj ročnosti tih papira.

Pretodnim obeznicama Srbija se zaduživala po nižoj kamati nego što plaćaju Hrvatska i Mađarska, a ovom Srbija plaća više kamate nego te dve zemlje, rekao je Djelić.

Upozorio je da problem predstavlja i to što Srbija nije uspela da postigne sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što je, kako je rekao, sada odloženo za proleće, iako su predstavnici vlasti to najavljivali za januar, februar.

"Zbog nepostojanja dogovora sa MMF Srbija neće dobiti ni povoljnu pomoć Svetske banke od 400 miliona budžetske pomoći", rekao je on I dodao da je aranžman sa MMF važan signal stranim investitorima.

Djelić je još naveo da su za velike troškove u dosadašnjem budžetu odgovorni i ministri iz Dinkićeve stranke i dodao da su njegovi ministri zdravstva Tomica Milosavljević i Zoran Stanković dozvolili da dug u zdravstvu dostigne 26 milijardi dinara.

Dinkić je odgovarajući na optužbe Djelića oko MMF kazao da je iz te finansijske institucije rečeno da je aranžman propao jer ih je "prethodni ministar finansija Srbije (Mirko Cvetković) slagao i da oni zato ne veruju čitavoj Srbiji i da ih baš briga koja je stranka na vlasti".

On je Djelića upitao da li je normalno i odgovorno da se par meseci pred izbore zaključuje aranžman sa MMF kada se zna da će se u kampanji trošiti mnogo više novca.

Na prozivke o zdravstvu, Dinkić je Djeliću kazao da je ono što se dešava u toj oblasti u Srbiji u poslednje dve godine najveća finansijska katastrofa.

Dinkić je kazao da je na čelu Fonda zdravstvenog osiguranja čovek iz DS koji je dopustio da se nagomilaju dugovi bolnica na 13 milijardi dinara, i da država plati 12 milijardi dinara veledrogerijama, a da one nikada taj novac nisu prenele farmaceutskim kućama i da za to godinama nije pokrenuta nikakva odgovornost.

Prema Dinkićevim rečima, na čelu Fonda zdravstvenog osiguranja treba da bude stručnjak za bankarstvo i osiguranje, "jer ovo što se desilo je skandal".

"Kako je moguće da u ovom sistemu sve apoteke budu bogate, a Fond siromašan? Na osnovu dobitka apoteka pravi se dubioza u državnom fondu. To će se sada prekinuti", kazao je Dinkić.

Poslanici rapsravljaju o predloženom budžetu za narednu godinu koji predviđa ukupne prihode od 956,4 milijarde i rashode od 1.078,3 milijarde dinara.

Budžetski deficit će iznositi 121,9 milijardi dinara, tj. 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vlada je budžet projektovala na osnovu prognoze da će rast BDP u narednoj godini biti dva odsto, a inflacija 5,5 odsto.

Rasprava o budžetu u petak je prekinuta zbog tvita ministra Dinkića.

(Tanjug/MONDO/Foto: Sava Radovanović, Tanjug)
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polemika Dinkića i poslanika DS

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2012

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović kritikovao je danas, kako je ocijenio, bahato ponašanje ministra finansija Mlađana Dinkića prema poslanicima Skupštine Srbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rat Dinkića i Mićunovića u Skupštini

Izvor: Telegraf.rs, 26.Nov.2012

Dragoljub Mićunović, šef poslaničke grupe DS-a, nakon polemike sa Mlađanom Dinkićem, tokom rasprave o budžetu za 2013., zatražio od Nebojše Stefanovića da "uljudi" Dinkića ili da prekine sednicu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.