Šeik posvađao paore i Dinkića

Izvor: Politika, 24.Okt.2012, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeik posvađao paore i Dinkića

Ukoliko udruženja poljoprivrednika žele baš ta gazdinstva neka daju garancije da imaju novac i mi ćemo raspisati tender, poručuje ministar finansija

Ne vidim nikakav problem u tome da predstavnici udruženja poljoprivrednika ili bilo ko drugi dostavi garancije da je spreman da ponudi 150 miliona evra za ovih 10 preduzeća koje je vlada ponudila za strateško partnerstvo kompaniji „Al Dahri” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Strateških partnera u poljoprivredi našoj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nikad dovoljno. Ovim rečima ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić odgovara na prozivke Asocijacije „Vojvodina agrar” i „Klub 100 P plus” da ih je ponizio time što je bez tendera najbolje poljoprivredno zemljište, umesto domaćim poljoprivrednicima, ponudio šeiku Muhamedu iz Abu Dabija.

– Ja im se svima zainteresovanima izvinjavam ako su u prethodnom periodu iskazali interesovanje baš za ova gazdinstva. Reč je o preduzećima: „Agrobačka”, „Jadran”, „7 juli”, „Bačka omoljica”, „Serme”, „Tamiš”, „Bratstvo i jedinstvo”, „Vojvodina”, „Mladi borac” i „Dragan Marković”. Na čelu ovog ministarstva tek sam tri meseca i koliko znam niko živi nije hteo ova gazdinstva, jer je reč o propalim privatizacijama. Ukoliko udruženja poljoprivrednika žele baš njih, neka daju garancije i mi ćemo raspisati tender. A partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata će investirati u nešto drugo. U Srbiji ima četiri miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i dovoljno prostora i za strane i za domaće proizvođače – kaže ministar Dinkić.

Razlog zašto smo predložili potpisivanje međudržavnih sporazuma je taj što su nam neophodna ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu. Da bi se to postiglo potrebna su sredstva, a naši partneri imaju novca, kaže Dinkić. Plan je da se izgrade moderni sistemi za navodnjavanje u čitavoj Srbiji, ali i logistički centri koji bi podrazumevali izgradnju rečne i vazdušne luke, odnosno kargo terminala, napominje.

– Time bismo imali trostruki dobitak. Bili bi zadovoljni i naši partneri i država i poljoprivredni proizvođači. Domaći poljoprivrednici imali bi siguran plasman svojih proizvoda kod kupca koji je izuzetno platežan i koji na vreme izmiruje svoje obaveze. Ako to budu želeli, moći će i svoj kukuruz i pšenicu, na primer, da isporučuju i Emiraćanima – kaže Dinkić i dodaje da mu se čini da su udruženja koja negoduju ili nedobronamerna ili nisu dobro informisana.

Ako je neko protiv ulaganja u poljoprivredu neka to jasno kaže, poručuje Dinkić.

– Smatram da nam je dobro došao svaki dinar dodatnog novca u ovoj oblasti. Ako su budžetska sredstva limitirana, zašto onda ne bismo iskoristili mogućnost koju nam pruža strani partner i ostvarili sinergijski efekat koji bi doneo dobro i njima i nama – kaže Dinkić i dodaje da je država vrlo često bila predmet opravdane kritike zašto je poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu, jer se na taj način ovaj kapital drži umrtvljenim. Ideja je, dodaje, da se sada on aktivira.

Sporazumom je predviđeno da kompanija „Al Dahra” preuzme 66,7 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji za 100 miliona evra. Osim toga, zajednička kompanija bi dobila u dugoročni zakup još 16.000 hektara državne zemlje, uz plaćanje godišnje rente u iznosu do 250 evra po hektaru. Predviđene su i dodatne investicije od najmanje 100 miliona evra za nabavku savremene opreme, mehanizacije i kompletno pokrivanje svih 25.000 hektara sistemima za navodnjavanje. Vlada Srbije se obavezala da pruži punu podršku „Al Dahri” za preuzimanje jedne luke na Dunavu, koja bi postala logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

Sporazumom je predviđen i zajednički program investicija u moderne sisteme za navodnjavanje, čime bi bilo pokriveno milion hektara obradivog zemljišta u Srbiji (danas se navodnjava svega oko 100.000 hektara). Očekuje se da bi ukupna vrednost investicija u čišćenje postojećih kanala za navodnjavanje i izgradnju nove mreže mogla da dostigne vrednost do 1,25 milijardi evra, od čega bi oko 300 miliona evra bilo uloženo u prvoj fazi zajedničkog projekta. Finansijska sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove kanalske mreže obezbedili bi Ujedinjeni Arapski Emirati, a Srbija bi ih otplatila kroz višegodišnje garantovane isporuke različitih poljoprivrednih proizvoda (pšenice, kukuruza, deteline lucerke, mesa, mlečnih proizvoda, poluproizvoda i gotovih proizvoda prehrambene industrije). Ovi poljoprivredni proizvodi bi se iz Srbije izvozili preko kompanije „Al Dahra” na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i na treća tržišta.

Asocijacija „Vojvodina agrar” i Udruženje poljoprivrednika „Klub 100 P plus” saopštili su, međutim, da im ne smeta dolazak investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali da žele ravnopravan položaj prilikom zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

 – Mi samo hoćemo pristup poljoprivrednom zemljištu pod istim uslovima kao najveća agroindustrijska korporacija iz „Abu Dabija”, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU – navodi se u njihovom dopisu u kome su ministarstvu sugerisali da raspiše tender.

Ocenili su i i to da je cena od 250 evra po hektaru za godišnji zakup zemljišta niska, jer su to najbolja zemljišta koja Srbija ima, velike parcele.

– Mi do takvog zemljišta ne možemo da dođemo, jer ne sprovodite Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a za takvo zemljište plaćamo

zakup i preko 500 evra, jer naš posao i život zavise od zemlje – zaključuju poljoprivrednici u dopisu.

Anica Telesković

objavljeno: 24.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.