Šarićev drug tvrdi da je sve tajne o novcu klana znao pokojni advokat

Izvor: Blic, 17.Feb.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarićev drug tvrdi da je sve tajne o novcu klana znao pokojni advokat

BEOGRAD- Optuženi Nebojša Jestrović, koji se tereti za pranje novca od kokaina, juče je izjavio da je sa Darkom Šarićem angažovao advokata Milenka Ristivojevića, koji im se predstavio kao pravni savetnik doskorašnjeg potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića, radi preuzimanja preduzeća „Mitros Srem”.

- Ristivojević je umro tokom postupka i čudi me da nije saslušan. On je znao mnoge tajne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a bio je i predsednik Skupštine akcionara „Štampe” u ime Bokanove supruge Sanje Bošković - rekao je Jestrović u Specijalnom sudu iznoseći svoju odbranu.

Ristivojević je bio advokat Milana Beka. Prošlog oktobra Dijana Marković Bajalović je rekla da je za njenu smenu sa čela Komisije za zaštitu konkurencije kriv Milan Beko. Ona je navela i da se na inicijativu Beka sastala s njim i Ristivojevićem koji joj je „sugerisao da čuva svoje dete”. Beko je najavio tužbu protiv Bajalovićeve. Dve godine pre toga, Ristivojević je bio član pregovaračkog tima o energetskom sporazumu s Rusijom, ispred Ministarstva za ekonomiju, na čijem je čelu bio Mlađan Dinkić. Kada je u decembru 2008. Dinkić napustio to telo jer, kako je tvrdio, nije imao podršku u Vladi za prodaju NIS-a uz garancije za gasovod, s njim je istupio i Ristivojević. Ime ovog advokata, nekada sudije Privrednog suda, vezivalo se i za nekoliko spornih privatizacija, ali i za kupovinu zemljišta pored koridora 10.

Jestrović je tvrdio da je Šarić prodao preduzeće „Štampa” za 25 miliona evra kompaniji VAC, posle pregovora sa Bodom Hombahom, čelnikom ove nemačke kompanije.

Prodavci su bili Šarić i Najka Bokan, ćerka Vanje Bokana. Šarić je pet miliona evra dao Sanji Bošković, bivšoj Bokanovoj suruzi. On je bio suvlasnik „Štampe”, a nije uložio ni dinar u to preduzeće, nego svoj autoritet, jer je zaštitio Najku kojoj su pretili ubistvom, pa mu je ona poklonila pola svog vlasništva u „Štampi” radi zaštite i da bi mogla da povrati druge firme Vanje Bokana naveo je Jestrović.

Prema njegovim rečima, VAC, na čijem čelu je Hombah, sa državom je partner u „Politici". Jestrović je dodao da je VAC nameravao da kupi „Večernje novosti" i da su zato pozajmili novac Milanu Beku. Prema njegovim rečima, novac kojim je VAC kupio „Štampu” je čist i preko Rajfajzen banke iz Beča regularno uplaćen na račun prodavca, a novac nije uplatio direktno VAC, nego sestrinska firma iz Beča.

Vlasnik „Štampe” Vanja Bokan ubijen je 6. oktobra 2000. u Atini i to ubistvo do danas nije razjašnjeno.

Jestrović je više puta ponovio da se plaši za svoj život, ali je odbio da navede od koga se boji. Naglašavao je da nikog ne napada, već da samo govori „o tokovima novca”.

Ćutanje o Dačićevom šefu kabineta

Nebojša Jestrović je odbio da odgovori na pitanja zamenika tužioca Saše Ivanića o učešću u privatizacijama Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. „Blic” je već pisao da je Lazarevićev šurak Nikola Dimitrijević u junu 2009. kupio „Mitrosrem”, u čijem su Upravnom odboru bila sada dvojica optuženih za pranje para Zoran Ćopić i Andrija Krilović. Dimitrijević je ovu kupovinu obavio preko preduzeća „DTM Relations”, a suvlasnik te kompanije je do avgusta 2007, sa 40 odsto udela, bio Lazarević. Inače, Lazarević je početkom novembra 2010. napustio mesta šefa Dačićevog kabineta, a samo nekoliko dana kasnije uhapšen je njegov šurak i osumnjičen za pranje Šarićevih para. Lazarević je nedavno prebačen u diplomatsku službu u Atinu.Milenko Ristivojević je umro tokom procesa, a policija ga nije saslušala iako je on znao mnoge tajne, rekao je iznoseći odbranu pred sudijama Nebojša Jestrović

„Mišković odugovlačio sa plaćanjem”

Jestrović je ispričao da je preduzeće „Finansijski anđeli" radilo konsalting usluge za firmu „Grejt investments" iz koje je stajao Marko Mišković, sin vlasnika Delte Miroslava Miškovića.

- Bilo je problema sa plaćanjem tih usluga, pa sam sa Predragom Milosavljevićem (takođe optuženim za pranje novca) otišao na sastanak sa Markom Miškovićem na kojem je bio je jedan službenik BIA. Ni tada nije platio, nego tek posle drugog sastanka, jer mu je nešto odgovaralo da prebacuje pare s računa na račun - rekao je Jestrović.

Sastanak Šarića i Subotića u Ženevi

Nebojša Jestrović tvrdi da je u Ženevi prisustvovao razgovoru između Stanka Subotića Caneta, optuženog za šverc cigareta, i Darka Šarića kada je preduzeće ruskog biznismena Olega Deripaske nameravalo da kupi „Futuru plus", ali da to nije bilo moguće jer je „Futura" bila pod stečajem i u blokadi.

-Subotića su u medijima predstavljali kao vrh kriminala i tako sam ga i ja doživljavao dok ga nisam upoznao u Ženevi, gde se slobodno kretao, a u Srbiji je bio na poternici rekao je Jestrović.

Nije bio savetnik

U Ministarstvu ekonomije tvrde da Ristivojević nikada nije bio Dinkićev savetnik, već da je samo kao advokat bio angažovan u slučaju Mobtel i da je učestvovao u pripremanju tužbe protiv Bogoljuba Karića.

Povezane vesti: Jestrović negirao da je prao novac za Šarića Produžen pritvor Dušku Šariću Stižem u Srbiju da ispričam sve o Šarićevim poslovima Kokainsko skladište u Italiji je Šarićeva ideja Mitrović: "Slučaj Šarić" u nadležnosti tužilaštva Crne Gore

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.