Rođendan Vrta dobre nade

Izvor: RTS, 12.Jul.2010, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendan "Vrta dobre nade"

Povodom proslave 74. godine od osnivanja beogradskog Zoološkog vrta, ministar ekonomije Mlađan Dinkić poklonio je direktoru Zoološkog vrta Vuku Bojoviću traktor sa prikolicom.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić uručio je traktor sa prikolicom Beogradskom zoološkom vrtu, povodom proslave 74. godine od osnivanja "Vrta dobre nade".

Beogradski zoološki vrt proslavio je danas 74. rođendan, a na svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Vrtu dobre nade predstavljena je monografija "Beogradski zoološki vrt".

Monografiju je napisao direktor Vuk Bojović i u njoj se nalazi istorijat Vrta od 1936. godine, kada je osnovan, do danas.

"Monografija je i priča o Srbiji, a ne samo zbirka faktografskih podataka i istorijat razvoja zoološkog vrta", rekao je Bojović predstavljajući publikaciju.

Prema njegovim rečima, knjiga se sastoji od dva dela a prikupljanje dokumentacije za prvih 50 godina stvaranja Vrta bio je vrlo zahtevan posao, jer gotovo da nije bilo nikakve dokumentacije.

Dokumentaciju vezanu za funkcionisanje vrta u ratnom periodu nije bilo moguće naći, dodao je Bojović i naveo da je u Monografiji, zbog nedostatka informacija, veći deo posvećen posleratnom periodu razvoja.

Bojović je podsetio da u istoriji razvoja Zoološkog vrta mnogi nisu prepoznavali i razumeli značaj jedne ovakve institucije i podsetio da je samo zahvaljujući angažmanu pojedinaca i njihovim donacijam, Vrt uspeo da se održi do današnjih dana i izbori i opstane u teškim i nestabilnim vremenima.

Pohvalu Bojoviću povodom napisane Monografije izneli su i reditelj Dušan Kovačević i profesor Miroljub Jevtić.

Dinkić je, u ime Ministarstva ekonomije, uručio direktoru Zoološkog vrta Vuku Bojoviću traktor domaće proizvodnje "IMT 539" i prikolicu nosivosti 3,5 tone, na rođendan vrta.

Namera Ministarstva ekonomije je, kako je naveo Dinkić, da pruži doprinos boljoj turističkoj ponudi prestonice.

"Fascinira me kako direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović već više od dve decenije uspeva da održi ovako zahtevnu i heterogenu koaliciju stanovnika ovog vrta. Tu moraju da se izvuku neka iskustva i za čovečanstvo, odnosno i za prilike u politici", rekao je prilikom dodele poklona ministar Dinkić.

"Bojović je pokazao i kada ste usamljeni i sami protiv svih možete da uradite velika dela i da treba istrajati", ocenio je ministar.

Direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović zahvalio se Ministarstvu ekonomije na poklonu i podsetio na probleme sa kojima se suočavao kao direktor Zoo vrta.

"Žao mi je što se ovo nije ranije dogodilo, ali čovek mora da pokaže neke rezultate da bi skrenuo pažnju na sebe. Mi smo skretali pažnju milion puta i uvek smo bili na marginama", rekao je Bojović.

"Nikada nas niko nije pozvao. Nismo ni u jednom 'klubu privrednika', a ne znam da li ima od nas boljih. Teško", ocenio je Bojović i dodao "da ko želi da uđe u istoriju i bude upamćen po nečemu mora bez prestanka da se bavi poslom koji mu je poveren".

Osim ministra Dinkića, proslavi godišnjice Zoo vrta prisustvovale su brojne javne ličnosti iz kulturnog i javnog života Beograda.

Zoološki vrt u Beogradu osnovan je na Petrovdan, 12. jula 1936. godine, kada je na Kalemegdanu nastanjeno 1.200 životinja i bio je među najvećim u Evropi.

Tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić odluku o osnivanju vrta doneo je godinu dana ranije, a za lokaciju je izabrao prostor Beogradske tvrđave. Danas je Zoološki vrt prepoznatljivo turističko obeležje grada koje obiđe mnogo posetilaca u toku godine.

To životinjsko carstvo prostire se na površini od šest hektara i poseduje oko 2.000 različitih životinja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.