Prva tranša ruskog kredita možda od jula

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva tranša ruskog kredita možda od jula

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić je u intervjuu ruskom internet portalu Gazeta izjavio da se nada da će prvu tranšu ruskog kredita od milijardu dolara Beograd dobiti u drugom kvartalu ove godine.

"Sa (ruskim ministrom finansija Antonom) Siluanovim smo došli do zaključka da naši eksperti treba da dogovore uslove kredita do kraja ovog kvartala. Nadamo se da ćemo prvu tranšu moći da dobijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << već u drugom kvartalu", rekao je Dinkić.

On je naveo da Srbija takođe "razmatra mogućnost" puštanja dužničkih hartija u ruskim rubljama na ruskom tržištu u iznosu od 250 miliona dolara.

"Srbiji je u ovoj godini potrebno 4,5 milijardi evra. Od toga tri milijarde namerava da zaduži na međunarodnom tržištu, a ostalo na unutrašnjem. Na sumu od dve milijarde dolara pustićemo evro obveznice, i još milijardu evra ćemo dobiti direktno od Rusije", rekao je Dinkić.

Srpski ministar finansija je naveo da su 4,5 milijarde dolara potrebne ne samo za pokriće deficita budžeta, već i za refinansiranje državnog duga i druge potrebe zemlje, i dodao da je za pokrivanje deficita budžeta potrebno "samo 1,5 milijardi dolara".

Prema njegovim rečima, u Srbiji do kraja meseca treba da bude usvojen zakon kojim će projekt gasovoda Južni tok biti proglašen za nacionalni projekat, kako bi "eksproprijacija zemljišta protekla maksimalno brzo".

Dinkić je rekao da je već razgovarao sa menadžmentom dve ruske banke - Sberbanke i VTB, o podršci industrijskim preduzećima.

"VTB je spremna da finansira investicije u razvoj Uralvagonzavoda ukoliko on želi da kupi železaru Smederevo", dodao je on.

(Beta, foto: Beta/Nenad Petrović)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Prva tranša ruskog kredita na proleće

Izvor: RTS, 22.Jan.2013

Nadamo se da ćemo prvu tranšu ruskog kredita od milijardu dolara dobiti u drugom kvartalu ove godine, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić...Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić je u intervjuu ruskom internet portalu Gazeta izjavio da se nada da će prvu tranšu kredita od milijardu dolara...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.