Privrednici dele ministrov optimizam

Izvor: Politika, Fonet, 08.Feb.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici dele ministrov optimizam

Na sastanku privrednika sa Mlađanom Dinkićem predstavljen program mera za ekonomski oporavak

Fond za razvoj uskoro bi mogao da počne odobravanje kredita za pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika u manje razvijenim opštinama. Ovo je na jučerašnjoj sednici Poslovnog saveta najavio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ističući da je za taj program, koji će krajem februara biti dostavljen vladi na usvajanje, izdvojeno 100 miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kako je objasnio vicepremijer, deo tog iznosa biće namenjen za ulaganje u „radno intenzivne” grane u manje razvijenim regijama, jer će hipoteka za kredit biti 50 odsto investicije. Drugi deo sredstava, istakao je Dinkić, biće „upumpan” u najugroženijim opštinama, poput Kuršumlije ili Merošine, gde se čak neće ni tražiti hipoteka za zajam, već samo ručna zaloga na opremu koja se kupuje na kredit. S obzirom na to da je uslov za korišćenje sredstava da korisnici budu velika domaća i strana preduzeća, pitali smo ugledne privrednike, koji su prisustvovali sastanku sa ministrom Dinkićem, da li će konkurisati za te zajmove.

Prema rečima Toplice Spasojevića, vlasnika kompanije ITM, on je zainteresovan za ulaganje u metalsku industriju, ali će kako kaže ipak sačekati da vidi kako će taj program podrške izgledati kad ga vlada usvoji. Zoran Drakulić, prvi čovek „Point grupe”, procenjuje da će najnovije mere moći da daju neke rezultate.

– To je ono što smo godinama tražili. Da bar na neki način iskoristimo brojne hale i opremu u nerazvijenim gradovima, gde je privreda zamrla i da pomognemo regionalnom razvoju. Te podsticaje je trebalo i ranije dati kad su prilivi stranih investicija bili veliki i možda bi neki ulagači pre otišli u unutrašnjost zemlje, nego u Beograd gde im je poslovanje skuplje – uveren je naš sagovornik.

Inače, nadležni ministar je okupljenim privrednicima predstavio program mera za ekonomski oporavak koji je usvojen krajem januara. Kroz taj program, najavio je Dinkić, država će ukupno „upumpati” 3,54 milijarde, dok će banke plasirati 90 milijardi dinara. Tako su preduzećima, kao i prošle godine, namenjeni krediti za likvidnost (dinarski i devizni), ali i investicioni zajmovi. Takođe, nastaviće se primena i programa subvencionisanih stambenih programa za novogradnju, ali i dotacija kupovine automobila i traktora na kredit. Ministar Dinkić je istakao da očekuje da će Srbija izaći iz recesije u prvom tromesečju ove godine, jer će nivo privredne aktivnosti u tom periodu biti veći nego lane. Međutim, vlasnik „Point grupe” nije baš takav optimista.

– Mislim da će oporavak biti vrlo spor, ne verujem da ćemo se tako brzo izvući iz krize. Ipak, dobro je što je ovaj sastanak održan, što smo ukazali na zajedničke poteškoće. Trebalo bi češće da se sastajemo – predložio je Drakulić.

Toplica Spasojević ističe da je program podrške srpskoj privredi prošle godine dao dobre rezultate, ali da je potrebno dodatno angažovanje države.

– Predložio sam da se novac koji banke na ime obaveznih rezervi daju na čuvanje Narodnoj banci Srbije iskoristi za povećanje likvidnosti privrede. Inače, devizne i dinarske obavezne rezerve u Srbiji su vrlo visoke. Taj novac bi kroz povoljne zajmove mogao da se plasira preduzećima – prepričavao je Spasojević o čemu je na zatvorenom delu sastanka pričao sa ministrom.

A na pitanje da li se zalagao i za to da stanovništvo može da stane u red za atraktivne zajmove, naš sagovornik odgovara:

– Naravno da jesam. Naš osnovni problem je mala tražnja. Samo povećanjem tražnje, možemo da povećamo prodaju naše robe – objasnio je Spasojević.

Nikola Pavičić, direktor „Tarketa” iz Bačke Palanke, uveren je da Srbiji sada treba strategija izvoza koja bi se zasnivala na partnerstvu velikih i uspešnih stranih firmi sa domaćim preduzećima.

– Predložio sam ministru i da se preduzećima koja izvoze 50 odsto proizvodnje smanji porez na zarade sa 12 na šest odsto, na primer. Takođe ne bi trebalo oporezivati profit iz izvoza kako bi se povećala prodaja srpske robe u inostranstvu – smatra Pavičić.

Kako saznajemo, privrednici su se juče požalili ministru i na glavobolju koju im zadaje kursna lista, ali i na birokratsku proceduru koja je i dalje smetnja u poslovanju.

A. Nikolić

-----------------------------------------------------------

Država daje popust na kupovinu autobusa

U programu potpredsednika vlade Mlađana Dinkića zapisano je i podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i kamiona, ali i podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila za potrebe Železnica Srbije. Takođe, država će dotirati proizvodnju i prodaju autobusa. Kako je najavio nadležni ministar, obezbeđena je milijarda dinara za dotiranu kupovinu autobusa „Ikarbusa” i „Neobusa”. Zamišljeno je da se kupcima odobri popust od 20 odsto na kupovinu autobusa sa evro četiri dizel motorom i 30 odsto za autobus na gas.

[objavljeno: 09/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.