Predlog za budžet dostaviti sutra

Izvor: B92, 30.Sep.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za budžet dostaviti sutra

Beograd -- Sutra ističe rok do koga resorna ministarstva treba da dostave predloge svojih prihoda i rashoda u idućoj godini.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u četvrtak je izjavio da je svim ministarstvima dostavljen okvir za izradu budžeta za narednu godinu i da na osnovu toga treba da dostave svoje prihode i rashode za 2013. do ponedeljka, 1. oktobra.

Ministar Dinkić je, podsetivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je osnovna pretpostavka budžeta za narednu godinu smanjenje deficita na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), istakao da su sva ministarstva dobila najviše okvire budžeta i unutar njih i maksimalne iznose za subvencije, kupovinu robe i usluga i budžetskih kredita.

Ministar je ukazao da će budžet za 2013. biti striktno u okviru tih limita i da će biti usvojen mnogo pre nego prethodnih godina.

Dinkić je naveo da će najveće smanjenje budžeta biti u okviru Ministarstva finansija i privrede, koje će na sopstvenom primeru pokazati potrebu za štednjom u budžetu.

Subvencije za privredu će u narednoj godini biti smanjene sa 32 na 26 milijardi dinara, najavio je Dinkić i dodao da će u okviru tih sredstava biti dovoljno novca i za subvencionisane kredite i za druge programe.

On je naveo da će se uštede napraviti na subvencijama u preduzećima u restrukturiranju, kojima će taj proces biti ograničen do 30 juna 2014. godine, do kada će biti rešen njihov status.

Dinkić je rekao i da će u 2013. biti nastavljeno subvencionisanje kredita za likvidnost, bar u prvoj polovini naredne godine. Naime, dok se u 2012. očekuje privredni pad od 0,5 do jedan odsto, a u sledećoj godini rast od najmanje dva odsto.

Ističući da u 2013. neće biti smanjivane subvencije poljoprivredi, Dinkić je dodao da će budžet za to ministarstvo imati i investicioni deo iz kojeg će se finansirati bespovratna sredstva poljoprivrednicima u iznosu od 30 do 40 odsto, za one koji grade hladnjače, sušare, modernizuju proizvodnju.

Ministar je najavio i da će paralelno sa budžetom za 2013. biti predložen paket od novih 14 zakona.


Medju kojima su i krovni zakon o taksama i naknadama za korišćenje dobara od javnog značaja, kao i zakoni o javnim preduzećima i o porezu na dobit koji će od ponedeljka biti na javnoj raspravi. Ministar Dinkić je precizirao da će novina u Zakonu o javnim preduzećima biti raspisivanje javnih konkursa za izbor direktora, na republičkom i na lokalnom nivou.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.