Počeo srpski Davos

Izvor: B92, 01.Mar.2011, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo "srpski Davos"

Beograd -- Na Kopaoniku počeo "Biznis forum". Standard građana i zaposlenost su prioriteti, poručuju ekonomisti i političari.

Sa Kopanika stižu optimistični i pesimistični tonovi - premijer poručuje da smo prošli krizna vremena ali guverner za april najavljuje veću inflaciju.

Tzv. "srpski Davos" počeo je optimistično. Dok premijer poručuje da je kriza za nama, nešto lošije vesti sa planine šalje guverner Dejan Šoškić.

Guverner Šoškić upozorava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je inflacija visoka ali da će biti i još viša. Prema njegovim rečima, inflacija će najveći nivo dostići u aprilu i posle toga će početi postepeno da pada.

Šoškić je objasnio da će međugodišnja inflacija početi da pada u onim mesecima u kojima smo u prošloj godini imali visoku inflaciju, kao što su jun, jul i avgust.

Naglašavajući da je cenovna stabilnost osnov privrednog oporavka u visokoevroiziranoj privredi kakava je srpska, on je najavio da će NBS, zbog toga, u narednom periodu koristiti sve raspoložive instrumente da se obezbedi cenovna stabilnost.

Na Kopaoniku je i bivši ministar ekonomije i lider G17 Mlađan Dinkić. On smatra da je problem naše ekonomije u tome što ne proizvodi robu više vrednosti i da bi zato trebalo da se orijetišemo ka izvozu.

Prema njegovim rečima, Slovenija je uzor kako privredu treba okrenuti ka izvozu, a naglasak treba da bude na automobilskoj industriji, elektronici i IT sektoru.

Za dolazak stranih investitora neophodna je politička stabilnost, kaže Dinkić.

On je istakao da 90 odsto političkih stranaka podržava evropski put Srbije i tu postoji stabilnost, ali ukoliko bi stabilnost bila narušena, stao bi dolazak stranih investitora.

U metaformama se okupljenima obratio predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin kako bi izložio svoje viđenje stanja u srpskoj privredi.

"Teško je u Srbiji biti ekonomista, ministar, predsednik vlade, guverner... Moramo biti svesni rizika i oni (rizici) treba da se relaksiraju", rekao je Đuričin i poručio da je za to potrebna "hrabra i odgovorna politika vlade".

On je ocenio da je zemlja još u teškoj i neizvesnoj situaciji, iako smo izašli iz recesije u trećem kvartalu prošle godine.

Na Kopanik je stigao i veliki broj stranih diplomata. Švajcarski ambasador Ervin Hofer na interesantan način je uporedio atmosferu na našoj planini sa svetski poznatim Davosom.

On je rekao da je juče kada je stizao na Kopaonik stekao utisak da je to bogat grad jer je sav bio okupan svetlošću, dok, kako kaže, u "siromašnom Davosu", zidove mogu da osvetle samo jednom mesečno.

Biznis forum održava se 17. put. Tokom tri dana, na Kopaoniku će predstavnici Vlade Srbije, ekonomisti i privrednici razgovarati o novim modelima privrednog rasta.

Na skupu će biti reči o monetarnoj i fiskalnoj politici u Srbiji i očekivanjima domaćih i stranih privrednika od Vlade Srbije.

Opširnije na našim stranicama Biz

Skup bez rezultata i efekata

Ekonomista Midrag Zec, smatra da je problem u kom se trenutno nalazi Srbija mnogo veći od onog koji se pokreće u ovakvim javnim raspravama i zbog toga ne očekuje posle ovog skupa neke konkretne rezultate.

"Ovo je skup koji obuhvata ljude koji imaju moć, državne funkcionere, ljude koji imaju novac i oni pokušavaju da nađu neki modus vivendi modus operandi. Tu nema nezavinsih ljudi, intelektualaca koji bi možda mogli da daju poseban pogled na krizu. Mislim da je kriza veća nego što tamo želi da se predstavi i da će tragedija odsustva reformi biti mnogo veća. Tu se redefinišu neke stvari, bez da se one u suštini promene. Mi smo, naime, daleko od kapitalne reforme", kaže Zec za B92.

On kaže i da prethodnih godina nije bilo značajnih promena posle biznis Foruma na Kopaoniku jer, kako ocenjuje, to mnogima ne odgovara.

"Nismo imali rezultate jer postojeće stanje mnogima ovde odgovara. Prosto se preduzimaju mere da se ne promeni ta matrica preraspodele koju mi imamo u državi i društvu, koja je donela određene efekte i rezultate određenim društvenim grupama, slojevima, političarima", kaže Zec.

"E sad je problem što nema resursa da se to dalje održi, ali svi kažu neka ostane to kako jeste, a ne ide se na to da se država radikalnije redefiniše- da se kaže ovo moramo imati, ovo ćemo platiti, a ovo nećemo, i tako dalje. Znači, jedno restukturiranje društva i države visi u vazdzuhu ali se to odlaže", dodaje on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje "Kopaonik biznis forum 2011."

Izvor: Blic, 01.Mar.2011

BEOGRAD - Na Kopaoniku danas počinje trodnevni biznis forum, popularno nazvan "srpski Davos", koji će okupiti više od 450 učesnika, od predstavnika države, privrede, ambasadora najuticajnih zemalja sveta do uglednih ekonomista iz zemlje i regiona..."Kopaonik biznis forum 2011.", koji ove godine...

Nastavak na Blic...

Koktel dobrodošlice pred "srpski Davos"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2011

KOPAONIK -..Na Kopaoniku je sinoć održan koktel dobrodošlice, uoči današnjeg otvaranja trodnevnog Biznis foruma, posvećenog analizi stanja i pravcima budućeg razvoja srpske ekonomije, koji će okupiti oko 500 predstavnika države, privrede i banaka, ambasadore vodećih zemalja sveta, kao i domaće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U aprilu maksimalna inflacija

Izvor: Beta, 01.Mar.2011

KOPAONIK, 1. marta 2011. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je u utorak da će inflacija u Srbiji u aprilu dostići najviši nivo i da će posle toga početi da pada...Šoškić je na savetovanju ekonomista na Kopanoniku rekao da je nezaposlenost u Srbiji "vrlo ozbiljan...

Nastavak na Beta...

Dinkić: Postignut dogovor o rekonstrukciji Vlade

Izvor: Beta Video, 01.Mar.2011

KOPAONIK - Bivši ministar ekonomije Srbije i lider G17 plus Mladjan Dinkić: Postignut dogovor o rekonstrukciji Vlade (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.